Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Papa Francisc, candidaţilor la Botez: „Păstraţi entuziasmul primului moment în care l-aţi cunoscut pe Isus şi aţi simţit privirea sa asupra voastră!”

Ultima zi, sâmbătă, din Anul Credinţei. Sfântul Părinte Papa Francisc celebrează duminică, solemnitatea „Cristos Regele Universului”, Sfânta Liturghie de încheiere a Anului Credinţei. Potrivit programului, Celebrarea Euharistică are loc în Piaţa Sfântul Petru.

Sâmbătă seară, în schimb, Sfântul Părinte a prezidat Ritul primirii catehumenilor în rândul candidaţilor la botez. La evenimentul religios, pe tema „Pregătiţi să trecem Poarta Credinţei”, au participat aproximativ 500 de catehumeni din 47 de ţări, printre care R. Moldova, Rusia, Bosnia şi Herţegovina, Egipt, Maroc, Algeria, China, Mongolia, Cuba şi altele. Este vorba de un mic grup din numărul mult mare al celor care în lumea întreagă au cerut, la o vârstă adultă, să devină creştini şi să înceapă drumul de pregătire pentru primirea Botezului.

Colegii de la redacţia centrală Radio Vatican a contactat-o telefonic pe Francesca Fiscarelli, catehumenă din oraşul italian Foggia, care va primi Botezul în noaptea de Paşti:
● „Sunt foarte emoţionată! Abia aştept să-l întâlnesc pe Papa. Acum trei ani, împreună cu sora mea, ne-am decis să începem acest drum de pregătire la Botez. Ne-am dus la parohul nostru şi l-am întrebat dacă ne poate însoţi, iar el a acceptat. Ne-a explicat că este vorba de un parcurs care durează mult, dar a fost frumos, şi este în continuare frumos. Mai mult, într-un anumit fel îmi pare rău că se apropie de încheiere, pentru că am aflat foarte multe lucruri pe care nu le cunoşteam. Pot să spun că mi-a schimbat raportul cu familia şi cu ceilalţi. Este sfârşitul unui drum, dar şi începutul unei vieţi noii, al vieţii creştine. Simt de pe acum că sunt creştină, dar, evident, am nevoie de Sacramente”.

Ritul de primire a candidaţilor la Botez a început în faţa bazilicii Sfântul Petru şi s-a încheiat în faţa altarului.

Ritul primirii persoanelor adulte în rândul catehumenilor este mai puţin cunoscut în acele biserici locale unde botezul este primit încă din fragedă pruncie.

Prima parte a ceremoniei constă în ritul Primirii Candidaţilor. La dialogul cu cei care au cerut să devină creştini, Papa a început cu această întrebare: „Care este numele vostru?”. După răspunsul personal al fiecărui candidat, Papa a pus a doua întrebare: „Ce anume cereţi de la Biserica lui Dumnezeu?”. Candidaţii au răspuns: „Credinţa”. „Ce anume vă dăruieşte credinţa?”, a reluat Sfântul Părinte. „Viaţa cea veşnică”, au răspuns candidaţii.
Ritul primirii candidaţilor a continuat cu „Prima Adeziune” în care Papa spune: „Dumnezeu luminează pe tot omul care vine în lume iar prin faptele creaţiei îi arată perfecţiunile sale invizibile, ca să înveţe să aducă mulţumire Creatorului său. Vouă, care aţi urmat lumina sa, vi se deschide acum calea Evangheliei pentru ca, punând bazele unei vieţi noi, să-l recunoaşteţi pe Dumnezeul cel viu, care cu adevărat le adresează oamenilor cuvântul său. Umblând în lumina lui Cristos, să aveţi încredere în înţelepciunea sa şi astfel, încredinţându-i Lui zi de zi viaţa voastră, să puteţi crede din toată inima în El. Aceasta este calea credinţei în care Cristos va fi călăuza voastră, ca să puteţi dobândi viaţa veşnică. Sunteţi pregătiţi să păşiţi pe această cale, sub călăuzirea lui Cristos?” Candidaţii răspund personal: „Da, sunt gata!”.

A urmat Ritul semnului crucii pe frunte şi pe simţuri, după care candidaţii au fost îndemnaţi de Sfântul Părinte să treacă pragul bisericii, spunând: „Intraţi în biserică şi luaţi parte împreună cu noi la masa Cuvântului lui Dumnezeu!”. În acest timp, corul şi adunarea liturgică au intonat cântarea inspirată din Evanghelia după Ioan (cap. 15, 15): „Nu vă mai numesc servitori, ci prieteni. Intraţi cu mine în viaţă!”.

În partea a doua a celebrării, Liturgia Cuvântului. Prima lectură, luată din cartea Genezei (12,1-4), a fost urmată de Psalmul 32. Evanghelia a fost luată de la Ioan (1,35-42). După omilie, Sfântul Părinte a înmânat unui grup de catehumeni, cartea Evangheliilor spunând: „Primeşte Evanghelia lui Isus Cristos Fiul lui Dumnezeu”. A urmat Rugăciunea credincioşilor, în care adunarea liturgică a înălţat intenţii speciale pentru catehumeni.

Ultima parte a Ritului, intitulată „Trimiterea catehumenilor”, s-a încheiat cu intonarea antifonului marian „Salve Regina”.

La celebrarea liturgică, Sfântul Părinte şi-a exprimat bucuria de a primi candidaţii la Botez în „bazilica care păstrează memoria martiriului apostolului Petru, stânca pe care Cristos a ridicat Biserica sa şi la care toţi privim ca să fim întăriţi în credinţă”.
● „Voi – a spus Papa la predică – veniţi din multe ţări diferite, din tradiţii culturale şi experienţe diferite. Şi totuşi, în această seară simţim că avem între noi foarte multe lucruri în comun. Dar mai ales unul: dorinţa de Dumnezeu. Această dorinţă este amintită de cuvintele psalmistului: «După cum doreşte cerbul izvoarele de apă, aşa te doreşte sufletul meu pe tine, Dumnezeule. Sufletul meu este însetat de Dumnezeu, de Dumnezeul cel viu: când voi merge şi voi vedea chipul lui Dumnezeu?» (Ps 42,2-3). Cât este de important să păstrăm vie această dorinţă, acest dor de a-l întâlni pe Domnul şi să facem experienţa lui, să facem experienţa iubirii sale, să facem experienţa milostivirii sale! Dacă lipseşte setea de Dumnezeu, credinţa riscă să devină obişnuinţă, riscă să se stingă, ca un foc care nu mai este întreţinut”.

Comentând Evanghelia proclamată la această ceremonie liturgică, luată din primul capitol de la Ioan (1,35-42), Papa a subliniat trei cuvinte cheie care au marcat pentru totdeauna existenţa primilor discipoli ai lui Isus: ascultarea, întâlnirea şi calea.
● „Vă îndemn să păstraţi entuziasmul primului moment, care v-a făcut să deschideţi ochii la lumina credinţei, să vă amintiţi, ca ucenicul pe care îl iubea Isus, de ziua în care pentru prima oară aţi rămas cu Isus, aţi simţit privirea sa asupra voastră. Să nu uiţi niciodată privirea lui Isus asupra ta… Nu uita niciodată această privire! Este o privire plină de iubire. În acest fel veţi fi întotdeauna siguri de iubirea credincioasă a Domnului. El este credincios. Fiţi siguri că El nu vă va trăda niciodată!”

http://ro.radiovaticana.va/news/2013/11/23/papa_francisc,_candida%C5%A3ilor_la_botez:_%E2%80%9Ep%C4%83stra%C5%A3i_entuziasmul_primului/rom-749474

Lasati un raspuns