Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Descoperire arheologică la Timişoara. Povestea vestigiilor

Rămăşiţele unei biserici medievale au fost descoperite în timpul unei acţiuni de reabilitare a pieţei Pietei Sfantul Gheorghe din Timişoara. Lăcaşul de cult purta hramul Sf Mucenic Gheorghe, iar părţi ale zidurilor acestuia au fost fost găsite în stare bună de conservare.

Potrivit opiniatimisoarei.ro, vestigiile au fost identificate de muncitorii timişoreni la mai puţin de un metru adâncime sub vechiul asfalt al pieţei. Piaţa Sfântul Gheorghe este una dintre cele mai vechi pieţe din Timişoara, iar modificarea ei, imediat după defortificarea oraşului, a dus la dispariţia celei mai importante clădiri – asa-numita „biserică a seminarului”, poziţionată oblic faţă de axul pieţei. Se presupune că biserica Sf. Gheorghe există încă dinainte de ocupaţia turcească, ea fiind trasnformată însă de otomani în moschee.

După instaurarea administraţiei austriece, clădirea a fost predată iezuitilor (ajunşi la Timişoara în 1718) şi redeschisă ca biserică, după o restaurare în stil baroc. Ulterior, vechea clădire a fost demolată, iar în 1739 a fost construită o biserică nouă. După dizolvarea ordinului iezuit, în 1773, lângă biserică a fost construit seminarul catolic. În 1845, aici s-a deschis prima instituţie de învăţământ superior laic din Timişoara, cu două facultăţi (de filozofie şi drept). A fost închisă în 1848 din pricina insubordonării faţă de administraţia bisericească, dar şi cea militară.Tot de aici, din Piaţa Sfântul Gheorghe de azi, a plecat în 1869 primul tramvai tras de cai.

Lucrările de reabilitare în zona în care au fost descoperite rămăşiţele bisericii vor fi oprite până când arheologii îşi vor încheia cercetările, relatează publicaţia locală citată.

http://ro.stiri.yahoo.com/descoperire-arheologic%C4%83-la-timi%C5%9Foara–povestea-vestigiilor-151554226.html

Lasati un raspuns