Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Mesajul Papei Francisc adresat patriarhului ecumenic Bartolomeu I: creştinii din Răsărit şi din Apus, uniţi în promovarea păcii şi a libertăţii

Un apel pentru pace în Orientul Mijlociu şi pentru tutelarea libertăţii religioase în lume: este, pe scurt, mesajul pe care Papa Francisc l-a trimis patriarhului ecumenic Bartolomeu I cu ocazia sărbătorii Sf. Apostol Andrei.

Mesajul a fost citit de cardinalul Kurt Koch, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor, şeful delegaţiei Sf. Scaun care s-a deplasat la Istanbul pentru a lua parte la Sf. Liturghie celebrată în Biserica patriarhală din Fanar.

Sâmbătă dimineaţă, la Sf. Liturghie prezidată la Vatican, Papa Francisc s-a rugat după intenţiile patriarhului Bartolomeu I.„Dialogul, iertarea şi reconcilierea, sunt singurele mijloace posibile pentru rezolvarea conflictului din Orientul Mijlociu”, scrie Papa Francisc în mesajul trimis lui Bartolomeu I. Pontiful aminteşte „situaţia dramatică a atâtor persoane care suferă din cauza violenţei, a războiului, foamei, sărăciei şi a calamităţilor naturale” şi subliniază dreptul creştinilor din regiune „de a rămâne în propria patrie”. De aceea, Sfântul Părinte îndeamnă şi se roagă „pentru pace în regiune” şi cere „să se continue eforturile pentru reconciliere şi justa recunoaştere a drepturilor popoarelor”.

Îndreptându-şi atenţia spre martiriul Sfântului Andrei, Papa Francisc i-a amintit pe toţi creştinii care, în lumea întreagă, „experimentează discriminarea şi uneori plătesc cu sânge preţul mărturisirii lor de credinţă”. Ca în timpurile Edictului lui Constantin cel Mare, care acum 1700 de ani a pus capăt persecuţiei religioase în Imperiul Roman din Răsărit şi din Apus, la fel şi astăzi – continuă mesajul Papei – „creştinii din Orient şi din Occident trebuie să dea o mărturie comună pentru a răspândi mesajul de mântuire al Evangheliei în lumea întreagă”. O „cooperare eficace şi angajată între toţi creştinii”, aşadar, este „urgentă şi necesară” pentru „a tutela pretutindeni dreptul de a exprima propria credinţă” şi pentru ca creştinii înşişi „să fie trataţi în mod egal când promovează contribuţia creştinismului în societate şi cultura contemporană”.

Pe plan ecumenic, apoi, Papa menţionează că în 2014 se împlinesc 50 de ani de la întâlnirea istorică de la Ierusalim între Papa Paul al VI-lea şi Patriarhul Atenagora. Mesajul Sfântului Părinte evidenţiază că creştinii sunt „membri ai aceleiaşi familii” care „experimentează deja bucuria fraternităţii autentice în Cristos”, deşi rămân conştienţi că „deplina comuniune” nu a fost încă dobândită. De aici, îndemnul adresat creştinilor de a „se pregăti să primească acest dar al lui Dumnezeu prin rugăciune, convertire interioară, reînnoirea vieţii şi dialogul fratern”.

În fine, Papa Francisc a subliniat intenţia sa de a „continua relaţiile fraterne între Biserica Romei şi Patriarhatul Ecumenic” şi încheie mesajul exprimându-şi „stima profundă şi prietenia călduroasă în Cristos”, îmbrăţişându-l în mod ideal pe patriarhul Bartolomeu cu „îmbrăţişarea fraternă a păcii”.

Delegaţia Sf. Scaun a ajuns la Istanbul joia trecută şi rămâne în oraşul de pe Bosfor până duminică, 1 decembrie. Vizita delegaţiei vaticane face parte din cadrul schimbului tradiţional de delegaţii pentru respectivele sărbători ale Sfinţilor Patroni: pe 29 iunie, la Roma, pentru Sfinţii Petru şi Paul, iar pe 30 noiembrie, la Istanbul, pentru Sf. Andrei.

Alături de card. Koch, din delegaţia Sf. Scaun mai fac parte mons. Brian Farrel şi mons. Andrea Palmieri, secretarul, respectiv, subsecretarul Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor.

La delegaţia vaticană s-a alăturat şi nunţiul apostolic în Turcia, arhiepiscopul Antonio Lucibello.

Pe lângă prezenţa la Sf. Liturghie din biserica de la Fanar, delegaţia Sf. Scaun a avut o întrevedere cu Patriarhul Bartolomeu şi un colocviu cu membrii Comisiei Sinodale responsabilă pentru relaţiile cu Biserica Catolică. Delegaţia a vizitat, de asemenea, şi sediul de la Haliki a Şcolii de Teologie a Patriarhatului Ecumenic, care a fost închisă de autorităţile Turciei în 1971 iar acum aşteaptă autorizaţia de a-şi redeschide cursurile.

http://ro.radiovaticana.va/news/2013/11/30/mesajul_papei_francisc_adresat_patriarhului_ecumenic_bartolomeu_i:/rom-751522

Lasati un raspuns