Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Mănăstire clujeană, veche de 800 de ani, restaurată

Mănăstirea Franciscană, un reper important în istoria Clujului, a cărei valoare a fost estimată la 10 milioane de euro, a intrat într-un amplu proces de restaurare. Monumentul se va transforma într-un important punct de atracţie turistică.

Potrivit citynews.ro, mai mulţi ingineri, arheologi, arhitecţi, chimişti şi biologi s-au implicat deja în proiectul de restaurare, reabilitare şi reamenajare a mănăstirii a cărei istorie începe în secolul al XI-lea. Pe locul de astăzi al mănăstirii s-a ridicat atunci o biserică romano-catolică, distrusă de tătari în 1241. În locul ei s-a construit, în stil romanic târziu, actuala biserică a mănăstirii, în perioada 1260-1290. În secolul al XV-lea biserica a fost lărgită, în stil gotic, de călugării dominicani, care au ridicat şi o mănăstire.Aceasta din urmă a devenit paţial şcoală protestantă, parţial locuinţa reginei Ungariei, Izabella, după alungarea catolicilor de către protestanţi, în 1556. După instaurarea dominaţiei Habsburgice, clădirea a fost folosită o vreme de iezuiţi, iar în 1725 a fost cedată franciscanilor, care au construit un turn pe faţada vestică. În perioada respectivă, mănăstirea era cunoscută pentru biblioteca sa stufoasă. În prima parte a secolului al XX-lea clădirea a servit ca sediu de tipografie, în perioada comunistă a adăpostit un liceu de muzică, iar din 1990 a redevenit mănăstire.

Potrivit firmei de arhitectură care lucrează la restaurarea Mănăstirii Franciscane, citată de publicaţia amintită, din cauza degradării şi întreţinerii precare a spaţiului în ultimul secol, se impune luarea de măsuri tehnice complexe, de la structură şi până la finisaje. „Ineditul proiectului de restaurare este dat de reconvertirea funcţiunii ansamblului architectural, creându-se o simbioza între valorile culturale şi mănăstirea propriu-zisă”, a declarat arhitectul Guttmann Szabolcs, preşedinte OAR Transilvania.

După restaurare, mănăstirea va găzdui un muzeu al Ordinului Franciscan, un studio pentru artă şi arhitectură,  dar şi un spaţiu pentru prezentarea vestigiilor arheologice (la subsol).

http://ro.stiri.yahoo.com/m%C4%83n%C4%83stire-clujean%C4%83–veche-de-800-de-ani–restaurat%C4%83-165554781.html

Lasati un raspuns