Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Epoca lui Constantin. Aspecte sociale, politice si religioase în zona danubiana si în restul Imperiului

Accademia di Romania din Roma găzduieşte Colocviul International „Epoca lui Constantin. Aspecte sociale, politice şi religioase în zona danubiană şi în restul Imperiului” ce va avea loc între 6 şi 7 decembrie 2013. Comitetul ştiinţific este format din Mihai Barbulescu, Lietta De Salvo şi Iulian M. Damian.

În 2013 întreaga Europa aniverseaza “anul Constantin”, pentru a marca împlinirea a 1700 de ani de la promulgarea de catre Constantin cel Mare a edictului de la Milano, prin care crestinii din Apusul Imperiului Roman primeau libertatea de credinta, dupa vreo 250 de ani în care perioadele de persecutii anticrestine se alternau cu epoci de relativa toleranta.Accademia di Romania organizeaza un colocviu international închinat epocii lui Constantin, care începe odata cu domnia acestui împarat si continua pe tot parcursul secolului IV si chiar ulterior. Din punct de vedere politic si administrativ este vremea când se desavârseste constructia institutionala începuta de Diocletian, care pusese bazele viitorului sistem bizantin. Din punct de vedere religios, Imperiul traverseaza o epoca complexa, de coabitare a vechiului pagânism cu crestinismul, între edictul de la Milano (313) si edictele lui Theodosie din ultimul deceniu al secolului al IV-lea, când pagânismul este interzis oficial.

Dezbaterile vor fi conduse de doi membri de onoare ai Academiei Române, Emilian Popescu de la Bucuresti si Cesare Alzati de la Universitatea Catolica din Milano (si dr.h.c. al mai multor universitati românesti), bun cunoscator al istoriei românilor, carora li se alatura Andrea Giardina, profesor emerit la Scuola Normale Superiore din Pisa, neîndoielnic cel mai mare specialist italian în momentul de fata privind istoria Imperiului Roman (cu carti traduse si în româneste) si Arnaldo Marcone (Roma), cel mai important istoric italian al lui Constantin cel Mare.

http://www.rgnpress.ro/rgn_13/index.php?option=com_content&view=article&id=11536:epoca-lui-constantin-aspecte-sociale-politice-si-religioase-in-zona-danubiana-si-in-restul-imperiului-&catid=49:cultura–culte&Itemid=74

Lasati un raspuns