Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Întâlnire cu doi călugări ai Mânăstirii Oaşa la Timoşoara – Viaţa prin celălalt

Liga Studenţilor din Timişoara, Asociaţia Prologos şi Filiala Timişoara a Asociaţiei Studenţilor Creştin Ortodocşi din România cu sprijinul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Timişoarei şi a Filarmonicii „Banatul” din Timişoara, organizează pe 11 decembrie a.c., de la ora 20.00, în Sala Capitol a Filarmonicii „Banatul” din Timişoara, Bd. C. D. Loga nr. 2, întâlnirea cu tema: Viaţa prin celălalt.

Invitaţii sunt: părintele stareţ Iustin Miron şi părintele Pantelimon Şuşnea vieţuitori ai Mânăstirii Oaşa din Munţii Şureanu, doi oameni de cultură şi iubitori de frumos, care o să pună la masa întâlnirii gânduri şi înţelesuri legate de trăirea cu adevărat a vieţii, a iubirii, de necesitatea de a învăţa să trăim prin celălalt şi pentru celălalt.

“Pentru că toţi avem o căutare neobosită, nevoia de a trăi o iubire profundă, perfectă. Foamea aceasta de iubire există în toţi. Noi, oamenii, nu putem să nu iubim, să nu vrem să fim iubiţi. Căutăm iubirea toată viaţa, avem nevoie de ea, o trăim greşit, dar o luăm de la capăt. Gravităm în jurul ei, ne străduim mereu să o înţelegem, pentru că simţim că acolo e împlinirea şi fericirea.

Societatea actuală îi educă pe oameni în direcţia propriilor dorinţe, îi învaţă să se iubească întâi de toate pe ei, să-şi urmărească propria împlinire. Şi dragostea devine, astfel, un fel de accesoriu, care le serveşte fericirii proprii. Am o carieră, am o casă, am şi o iubită! Cum ar trebui să iubim?

De ce merită această întâlnire să fie tratată altfel, să fie o sală aglomerată? Deoarece ne întâlnim cu doi călugări, dorind să aflăm cum să ne facem viaţa mai frumoasă. Toţi oamenii, dar mai ales călugării, au vocaţia frumuseţii, deoarece cuvântul „călugăr” înseamnă „bătrân frumos”.

Cei doi invitaţi ai noştri vin de la Mânăstirea Oaşa, situată undeva între cer şi pământ şi străjuită de masivele Munţilor Cindrel şi Şureanu. Comunitatea de la Oaşa s-a construit în anul 1994, la iniţiativa unui grup de absolvenţi din Centrul Universitar Timişoara, adunaţi în jurul părintelui Iustin, cel care prin entuziasmul său a fost şi a rămas sufletul acestei obşti. Totul a pornit dintr-un sentiment profund de prietenie şi nimic nu s-a schimbat până astăzi. Acest nucleu de unitate familială a atras ca un magnet şi mulţi tineri, care iau cu asalt mânăstirea în cele şase tabere studenţeşti anuale şi la aproape fiecare sfârşit de săptămână.

Invitaţii noştri mărturisesc că această legătură cu tinerii, care de la un moment dat a devenit o emblemă a Oaşei, este pentru ei şi o provocare: de a studia mai intens, de a înţelege mai profund şi de a iubi mai mult. Fiind în perioada de dinaintea Crăciunului, evenimentul va cuprinde şi un scurt concert de colinde tradiţionale româneşti” se arată în corespondenţa organizatorilor.

http://www.rgnpress.ro/rgn_13/index.php?option=com_content&view=article&id=11505:intalnire-cu-doi-clugri-ai-manstirii-oaa-la-timooara-viaa-prin-cellalt&catid=52:asociatii–ambasade&Itemid=73

Lasati un raspuns