Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Lidia Păunescu, sora secretă a fostului poet, a fost internată în straie de măicuţă!

lidia-paunescuLidia Păunescu (69 de ani) şi-a petrecut peste jumătate din viaţă în spitalul de nebuni, iar până să ajungă acolo a fost “cazată” la o mănăstire de maici. Ziarul Libertatea a stat de vorbă cu mai multe persoane care au îngrijit-o pe femeie şi a descoperit că, deşi a vizitat- o o singură dată, în 1979, Adrian Păunescu a avut mereu grijă să nu-i lipsească nimic.
După ce a dezvăluit existenţa Lidiei Păunescu, sora mai mică a regretatului poet, ziarul Libertatea vă prezintă şi mărturiile celor care au îngrijit-o şi încă o îngrijesc pe femeie în Spitalul Săpoca, din judeţul Buzău.

“Mi-aduc aminte ziua în care au adus-o pe Lidia. Era îmbrăcată precum o măicuţă, în straie bisericeşti”, ni s-a destăinuit o persoană care a lucrat în Secţia Nifon vreme de peste 25 de ani.

O altă fostă angajată, pensionată recent, a văzut-o aproape zilnic pe sora secretă a lui Adrian Păunescu, în cei 40 de ani petrecuţi la Nifon: “La început comunica, vorbea cu noi, dar, după vreo 17 ani s-a închis în ea, nu voia să mai stea cu nimeni la taclale. Lidia ştia şi ştie tot ce se petrece în jurul ei, ştie cât de important a fost fratele ei, ştia şi vorbea chiar şi despre Cenaclul Flacăra… Iar Adrian Păunescu, atât cât a putut, pentru că n-a vrut să se afle despre ea, a avut grijă să nu-i lipsească nimic. În fiecare an, înainte de Paşte, o femeie venea la Nifon, alături de un bărbat, mereu acelaşi, bine îmbrăcat şi elegant. Niciodată nu şi-au dat numele, dar ea se recomanda ca secretara personală a lui Păunescu. Venea cu sacoşe cu haine… Îi aducea şi aşternuturi pentru pat. Apoi, mergeau la doctori şi le lăsau bani ca să-i cumpere tot ce avea nevoie”.

 
Din 2010, nici o rudă n-a mai ajutat-o

Pe lângă misterioasa secretară, şi Constantin Păunescu, tatăl maestrului, venea să-şi vadă fiica. Pe de altă parte, în cei 40 de ani de când a fost internată, Lidia a fost vizitată de fratele ei celebru doar o dată: “În anii ’80, când a venit cu Cenaclul Flacăra la Buzău, Adrian Păunescu a vizitat-o şi pe Lidia. A fost singura lui apariţie aici. N-a zăbovit mult… A intrat la Lidia în rezervă, a stat câteva minute, după care a mers în biroul doctorului Adrian Ionescu (n.r. – fostul director al Secţiei Nifon)”, ne-a mai povestit o fostă angajată a spitalului de nebuni.

De altfel, Păunescu a adus Cenaclul Flacăra până aproape de poarta Secţiei Nifon. În 1979, maestrul a organizat fenomenul cultural la Măgura Buzăului, în locul în care avea loc tabăra de sculptură. Secţia Nifon se află pe raza comunei Măgura Buzăului.

În prezent, situaţia Lidiei este destul de grea. Conform unor angajaţi ai Secţiei Nifon, Lidia a primit ultimul ajutor din exterior în august 2010, cu trei luni înainte de moartea poetului. Andrei Păunescu, fiul scriitorului şi nepotul nefericitei Lidia, n-a putut fi contactat pentru a-şi spune părerea în legătură cu acest subiect.
INTERVIU LIBERTATEA : Maria Cristache, fostă directoare a Spitalului de psihiatrie Săpoca: «Lidia are nevoie de multă atenţie şi de dragoste»

Maria Cristache (58 de ani), medic primar psihiatru şi fostă directoare a Spitalului de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Săpoca între 2005 şi 2006, a vorbit cu ziarul Libertatea despre cazul Lidia Păunescu.

Libertatea: Doamnă doctor, ştiaţi despre existenţa Lidiei Păunescu?

Maria Cristache: Da. Prima dată am auzit de dânsa în 1991, când am mers la Secţia Nifon, în stagiu.

Diagnosticul Lidiei recomandă o internare de 40 de ani?

Nu, în nici un caz. Ea are nevoie de grijă, de foarte multă atenţie şi de dragoste. A fost însă izolată într- o rezervă de la Nifon şi acum a ajuns să refuze să comunice, deşi, paradoxal, dorinţa există în ea. Probabil îi e frică să se mai exprime. Prezintă semne de hospitalism (n.r. – boală ce se caracterizează prin pasivitate, apatie, dezinteres pentru ceea ce se întâmplă în jur. Familia ar fi trebuit să aibă grijă. Ar fi putut s-o ia şi acasă.

Totuşi, cum a fost posibil ca un om să fie internat timp de 40 de ani dacă nu era absolut necesar?

Nu pot intra în astfel de amănunte, pentru că nu se cade. Adrian Păunescu şi fostul director de la Săpoca Adrian Ionescu au avut o relaţie specială de prietenie.

Ştiaţi că nu e caz care să necesite internarea şi în perioada în care aţi fost director?

Sigur că da. Şi nu e un caz singular. Sunt foarte multe persoane abandonate acolo de familii. Am sesizat forurile internaţionale în privinţa faptului că sunt multe cazuri sociale. Să vedem ce se va întâmpla mai departe.

http://www.libertatea.ro/detalii/articol/exclusiv-libertatea-lidia-paunescu-sora-secreta-fostul-poet-fost-internata-straie-maicuta-485746.html

Lasati un raspuns