Vaticanul pentru prima oară invitat de onoare la Salonul de carte de la Torino
Vaticanul va fi pentru prima oară invitat de onoare la Salonul internațional al cărții de la Torino, care va avea loc între 8 și 12 mai, a anunțat marți ‘ministrul’ Culturii al Sfântului Scaun, cardinalul Gianfranco Ravasi, preluat de AFP, citată de Agerpres.
Numărul doi de la Vatican, cardinalul Pietro Parolin, va avea o intervenție la Salon pe 10 mai, în care va evoca scrierile și opera papei Francisc. Salonul este principalul eveniment literar italian, la care vor participa 1.200 de editori și unde sunt așteptați peste 300.000 de vizitatori.
Vaticanul va dispune de un pavilion de 400 m2, de forma cupolei bazilicii Sfântul Petru, creată de Donato Bramante. Astfel vor fi aniversați cei 500 de ani de la moartea artistului. La Salon vor fi prezente mai multe instituții culturale ale Sfântului Scaun, printre care Muzeele Vaticanului, LEV (Libreria Editrice Vaticane), Biblioteca Vaticanului, Arhivele secrete ale Vaticanului, Comisia pontificală pentru arheologie sacră și Biroul de filatelie și numismatică.
Prezența Vaticanului la Salonul de carte din Torino va fi marcată și printr-un concert al Capelei muzicale pontificale sixtine, dezbateri, prezentări de volume legate de papa Francisc și nu numai și o întâlnire internațională a editorilor catolici.
Vor fi expuse lucrări de mare valoare, printre care un ‘Infern’ al lui Dante ilustrat de Botticelli, manuscrise ale ‘Canțonierului’ lui Petrarca, precum și sculpturi din Muzeele Vaticanului.
Cardinalul Ravasi consideră că prezența la Torino este conformă cu dorința Sfântului Scaun de a exista pe toate ‘rețelele de comunicare și de dialog’. Prelatul a amintit că Vaticanul va participa și la Expoziția universală 2015 de la Milano.
Salonul de carte de la Torino are în fiecare an, din 2001, câte un stat ca invitat de onoare. Directorul editorial al Salonului, Ernesto Ferrero, a apreciat că participarea Vaticanului, ‘motiv de satisfacție și mândrie’, va constitui ‘o contribuție substanțială la reflecția asupra actualei semnificații a unor concepte ca Timpul, Istoria, Frumusețea, Creativitatea, Eu și Celălalt’.