Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Celebrul actor Dragoş Pâslaru S-A CĂLUGĂRIT. Uite CUM ARATĂ ACUM monahul Valerian, CĂLCAT ÎN PICIOARE DE MINERI în ’90

dragos-paslaruNu se ştie dacă bătaia cruntă încasată de la ortaci, în timpul Mineriadei din 1990, sau chemarea tot mai puternică pentru cele sfinte l-au determinat pe actorul Dragoş Pâslaru să părăsească cele lumeşti în anul imediat de după Revoluţie şi să se retragă la mănăstire. Acum, bărbatul în vârstă de 63 de ani este călugărul Valerian şi îşi duce viaţa în munţi, în Schitul Pătrunsa din Judeţul Vâlcea.
Pe cei care l-au maltratat nu i-a dat niciodată pe mâna autorităţilor care, atunci când l-au chemat în anchetă pentru a obţine de la el declaraţii, au primit un răspuns care cu siguranţă nu le-a fost de folos, dar care a fost sugestiv pentru viaţa pe care avea să o urmeze actorul celebru pentru rolul Horia Sima din filmul “Drumeţ în calea lupilor”.

Într-un interviu pentru “Ziarul Lumina”, monahul vorbeşte despre păcatele din sihăstrie, despre relaţia cu Dumnezeu şi despre cum ruperea de lumea laică şi traiul în pustietate sunt mai grele decât provocările de zi cu zi ale oamenilor obişnuiţi.

Întrebat dacă păcatele l-au copleşit şi în pustietate, călugărul a răspuns:

“Cum să nu, tot timpul, dar nu copleşit… Dumnezeu ţi le-arată, îţi vezi toate păcatele şi-atunci există pericolul de a te zdrobi. Cea mai mare înşelare la pustie, cred eu, este această trufie de a fi la pustie: uite, domle, eu sunt pustnic, eu stau aicea – mândria aceasta!”, spune călugărul Valerian.

“Încă o dată: pustia te pune faţă-n faţă cu tine însuţi, cu ceea ce eşti, cu neputinţele tale, cu neştiinţa ta, cu absenţa lui Dumnezeu, şi nu pentru că Dumnezeu ar fi depărtat de tine, ci pentru că tu te-ndepărtezi de El”, adaugă el.

Dumnezeu şi când te pedepseşte, în pedeapsa Lui simţi o bucurie, pentru că nu este nimic altceva decât o eliberare. – Valerian Pâslaru.

Fostul actor este împăcat cu viaţa pe care o duce de peste 20 de ani şi spune că, “dacă mi se-ntâmplă ceva rău, ceva ce nu-mi convine, este numai din cauza păcatelor mele şi mersului meu aiurea”.
Ei L-AU CĂLCAT ÎN PICIOARE, el a înţeles treaba ca SEMN DIVIN

În acelaşi interviu, călugărul Valerian a amintit şi despre cumplitul eveniment din 1990 care, în cele din urmă, pare să îi fi marcat definitiv existenţa.

Pe atunci actor de succes şi anticomunist convins, Dragoş Pâslaru a făcut parte din mulţimea celor care protestau în 13-15 iuni în Piaţa Universităţii din Capitală. Acolo el a fost recunoscut de către mineri după celebra lui fotografie în care îl întruchipa pe Horia Sima. Identificat de mulţimea de mineri cu celebrul legionar, Dragoş Pâslaru a fost bătut atât de tare încât aproape că a fost lăsat fără suflare.

Despre acest episod, el spune:

“(…)eu spun că Dumnezeu a trimis lucrul acela ca să pot plăti o parte din păcatele grele pe care le-aveam, şi atunci mi-a dat o astfel de trăire. Personal, mie mi-a servit această experienţă extraordinar de mult. De ce? În primul rând, pentru că nu am fugit în faţa primejdiei, am stat să o primesc… (Tace părintele, iar mâna îi lunecă pe metanier.) Doar mi-am înălţat ochii… şi-atunci am văzut crucea de pe bisericuţa „Sfânta Ana“ de la Colţea. (…)A fost ceva fără gând, fără cuvânt. Am văzut crucea şi m-am bucurat enorm, atât! Ceea ce s-a declanşat în fiinţa mea (a urmat un nou moment de tăcere)… nu poate fi redat în cuvinte”, spune călugărul Valerian..
DE LA ACTORIE, la PREACUCERNICIE

Tot pe calea celor sfinte a apucat-o şi un alt actor pe val în anii de după Revoluţie. Este vorba despre Mihai Coadă, cunoscut mai cu seamă în urma interpetării personajului Nelu Curcă din serialul “La Bloc”.

Pentru că, într-o perioadă, credinţa şi meseria erau duse în paralel, actorul a dat de furcă producătorilor serialului, refuzând de multe ori să coboare sub un nivel pe care el în considera imoral.

http://www.libertatea.ro/detalii/articol/celebrul-actor-dragos-paslaru-s-a-calugarit-486599.html

Lasati un raspuns