Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

TUPEU de BULIBAȘĂ: Un clan de rromi a furat o capelă veche de 150 de ani. Baștanii și-au înmormântat morții în ea

capela-furataProprietarii Capelei Kimmel din Cimitirul Calea Buziaşului din Timişoara, construită în anul 1850, au avut parte, când s-au întors din Germania – acolo unde sunt stabiliţi-, de culmea suprizelor neplăcute: în monumentul funerar al famliei erau înmormântate alte persoane. Decedaţii din cripte, de etnie romă, erau cinstiţi şi cu poze pe plăci din marmură, aşezate la intrarea în capelă.
După ce şi-au revenit din şoc, timişorenii au făcut o reclamaţie la Primărie. “Pe placuţele din marmură sunt înscrise următoarele date: Toma Gheorghe Trifu- 1941- 1983, Bociu Constanţa Tanţa- 1941- 1998, Cîrpaci Trifu Surică- 1978-2005”, a declarat, ieri, viceprimarul timişorean Traian Stoia.

Deshumări ilegale

Ancheta municipalităţii a descoperit şi cum au ocupat clanurile de romi capela monument. Pentru a-şi muta morţii în criptele de lux, ei şi-au dezgropat rudele (îngropate acum 31, respectiv 16 ani) şi le-au mutat în monumentul funerar. “Am constatat că numiţii Toma Gheorghe şi Bociu Constanţa au fost înhumaţi în acelaşi cimitir, dar în alt loc de veci, respectiv Parcela nr.7, Rîndul nr. 7 Mormintele nr. 26-27. Nimeni nu ştia că au fost exhumaţi din acest loc şi mutaţi în Capela Kimmel. Nu s-a dat niciun aviz pentru exhumarea şi reînhumarea osemintelor în alt loc”, a mai declarat viceprimarul Traian Stoia.

Capela Kimmel are o suprafaţă de 72 mp şi reprezintă un monument arhitectural deosebit. În anii comunismului, descendenţii familiei, stabiliţi în Germania, plăteau în valută concesiunea locului.

http://www.directproprietar.ro/TUPEU-de-BULIBA-Un-clan-de-rromi-a-furat-o-capel-veche-de-150-de-ani

Lasati un raspuns