Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Postul Mare si folosul sau

nicolae-mesogaiasPostul Mare este o perioada de oportunitati duhovnicesti si nadejdi pentru intreaga Biserica. Il asteptam intregul an cu o sete interioara, adesea cu acele vise nedefinite ce sunt insa foarte profunde, deoarece Dumnezeu fagaduieste lucruri mari pentru aceasta perioada, ca si pentru intrega noastra viata. Scopul nostru este ca sufletul nostru sa se inalte catre cer, sa devenim oameni ceresti. Aceste zile de post ce stau inaintea noastra ne ofera aceasta sansa prin pocainta. Asadar, sa vedem cateva dintre caracteristicile pe care aceasta lupta duhovniceasca trebuie sa le aiba.
Prima este iertarea. Ea este o expresie a dragostei, un sens al vietii in comun, faptul ca suntem cu totii impreuna si intr-un cuget in aceasta calatorie, in timpul acestei misiuni, de a astepta binecuvantarea lui Dumnezeu. Parasim spatiul propriu pentru a intra in spatiul lui Dumnezeu unde fiecare isi afla locul si nimic nu ne diferentiaza.

Cea de-a doua caracteristica rezida nu doar in a intra in spatiul lui Dumnezeu, ci si in timpul lui Dumnezeu, unde Dumnezeu este mai prevalent, unde evenimentele lumesti nu mai joaca un rol, unde pana si istoria noastra personala are o importanta scazuta  – daca putem spune – in raport cu modul in care lucreaza Dumnezeu.

Cea de-a treia caracteristica este dorinta noastra de a dobandi virtutile, acele virtuti necesare sufletului nostru in cazul de fata. Fiecare dintre noi sa ne indreptam atentia spre a dobandi virtuti,  acelea care ne vor elibera, acelea care vor deveni ferestrele noastre prin care va straluci prezenta dumnezeiasca.

Exista si o a patra caracteristica. Aceasta este asteptarea si pregatirea pentru ispite. In aceasta perioada cu scopuri inalte, mari dorinte, o rara si unica binecuvantare nu va fi deloc ciudata, daca ne vom afla in ispite, unele neasteptate, pana la unele pe care nici macar nu ne este posibil a ni le imagina.

Ce mare bogatie este ajutorul lui Dumnezeu in lupta impotriva diavolului si a diferitelor ispite, nu doar impotriva patimilor de care fiecare dintre noi trebuie sa ne ingrijim!

Astfel, intram in spatiul lui Dumnezeu si iertam. Intram in timpul lui Dumnezeu si primim odihna. Lucram cu inflacarare pentru dobandirea virtutilor. Ne pregatim pentru ispite, ne rugam si traim aproape de prezenta dumnezeiasca.

Mitropolitul Nicolae de Mesogaias si Lavreotiki

http://www.crestinortodox.ro/credinta/postul-mare-144225.html

Lasati un raspuns