Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Mărturie spre Euharistie

brancoveniÎn data de 17 februarie 2014 a avut loc la prestigiosul Colegiu Naţional „Ioan Luca Caragiale” din Ploieşti un simpozion dedicat cinstirii Sfinţilor Martiri Brâncoveni, în contextul mai larg al proclamării acestui an de către Patriarhia Română drept Anul Omagial al Sfinţilor Brâncoveni.

O echipă redutabilă

Credincioşi vocaţiei lor didactice, conştienţi că predarea Religiei, mai ales în aceste timpuri suspendate în văzduhul tulbure al globalizării şi secularizării, trebuie să aibă ceva în plus faţă de predarea schematică a oricărei alte discipline din programa şcolară contemporană, un grup de profesori de Religie a editat un e-book care conţine textele unor frumoase şi interesante intervenţii pe tema martiriului Brâncovenilor, pe tema relaţiilor dipomatice ale Valahiei în vremea marelui domnitor, dar şi pe tema contribuţiilor uriaşe ale lui Brâncoveanu la dezvoltarea artei ecclesiastice şi a culturii epocii sale. De asemenea, e-book-ul mai conţine o secţiune dedicată metodelor didactice cele mai potrivite în predarea înţelesului Sfintelor Taine, pe nivelul de înţelegere propriu elevilor de anumite vârste. Coordonatorii acestui proiect editorial magnific sunt profesorii Luis Constantin Costache, Verginia Nedeloiu şi Irina Sinca, sub coordonarea doamnei inspectoare de Religie Rodica Şendroiu. Luis Costache a fost vreme îndelungată vicepreşedinte al Ligii Tinerilor Creştini Ortodocşi Români – filiala Ploieşti, manifestă o implicare dinamică în problemele tinerilor ortodocşi şi participă la tabăra de antropologie culturală creştină de la Maliuc, în Delta Dunării. Doamna preoteasă Verginia Nedeloiu, colega noastră de generaţie, este cunoscută pentru abnegaţia cu care susţine necesitatea realizării unui standard înalt în predarea Religiei, prin introducerea celor mai noi metodologii în predarea Religiei în învăţământul preuniversitar.

Alimentând curiozitatea

Dar ceea ce este cu adevărat ieşit din comun, în sensul de novator, la acest aparat de studiu care poate veni în ajutorul atât al elevilor cât şi al profesorilor, este tocmai rigoarea în stilul de alcătuire a contribuţiilor, după standardele Harvard-Cambridge, întâlnite la conferinţele şi simpozioanele ştiinţifice autentice, recunoscute la nivel internaţional; profesorul Luis Costache îmi povestea despre „surprinderea” unora dintre colegii profesori, invitaţi să vină cu un punct de vedere, la aflarea condiţiilor extrem de serioase de redactare a materialelor pentru a le da o înfăţişare de autentică ţinută academică (scrierea cu un anumit tip de font, la o anumită distanţă între rânduri, cu o riguroasă încadrare în pagină şi cu o metodă prestabilită de alcătuire a notelor de subsol, infranotelor şi bibliografiei, cu evitarea ne-menţionării surselor bibliografice pentru a se evita plagiatul etc.) Cred şi eu că aceia care vor numai să bifeze participarea la astfel de evenimente pentru a-şi îmbogăţi portofoliul în vederea obţinerii gradelor didactice nu vor socoti niciodată utile aceste condiţionări – doctrina rezultatelor mari obţinute cu un consum minim de energie este tipică la români. Dar tocmai această condiţie, bine pusă de la bun început, a făcut ca de această dată să putem vorbi numai despre materiale de o înaltă ţinută academică. Astfel că ne face o deosebită plăcere să recomandăm tuturor acest material interesant.

Menţionez dintre lucrările publicate în e-book spre a alimenta curiozitatea celor interesaţi: Monica Grancea, „Sfinţii Brâncoveni — Metode de predare”; Ivan Ionuţ, „Constantin Brâncoveanu şi relaţiile sale cu Rusia”; Nicolae Meleacă, „Calea cea strâmtă a Sfântului Constantin Brâncoveanu — De la Prinţul Aurului la martir al neamului românesc”; (Pr) Florin Nedeloiu, Verginia Nedeloiu, „Sfântul martir Constantin Brâncoveanu — ctitor de artă veche românească”; Luis Constantin Costache, „Euharistie după Euharistie”; Rodica Şendroiu, „Tehnici moderne de evaluare în predarea Sfintelor Taine”. Toate lucrările sunt extrem de interesante şi vă invităm să lecturaţi aceste materiale.

Englezii nu se dezmint

Doamna inspectoare Rodica Şendroiu a menţionat în cadrul simpozionului despre o vizită de tip schimb de experienţă la o şcoală din Anglia. Nu întâmplător. Cum în România, stat ortodox, încă se manifestă acea tipică devălmăşeală societaro-deschisă şi stupid de „corect politică” în baza căreia Religia ar trebui scoasă din programa şcolară, invocându-se varii motive reducţioniste, voi menţiona un fragment din lucrarea Ortodoxie la Oxford, a psihologului Mihai Copăceanu: „În Anglia, religia este o disciplină obligatorie; încă de la origine, învăţământul de stat a prevăzut o formare religioasă a studenţilor prin discipline religioase şi prin participarea activă la cultul divin, la slujbele de la capela colegiului şi cântarea din corul colegiului. Fiecare colegiu are o capelă. În Anglia sunt vestite corurile colegiilor formate integral din studenţi. Şi aceasta se întâmplă într-o şcoală laică. Este o bucurie pentru un student de la matematică, economie sau politică să cânte în corul de la capela colegiului său. Religia este fără discuţie parte esenţială din formarea unui student indiferent de opţiunile sale profesionale. Astăzi statul britanic susţine financiar şcolile confesionale, pentru că s-a dovedit că „oferă buni cetăţeni”. Mai mult, şcolile confesionale sunt căutate de englezi mai ales pentru că oferă un învăţământ serios. Potrivit studiului „Opinion Research Business Survey” din 2008, 75% din englezi consideră utile şcolile confesionale în dezvoltarea unui comportament moral. În Anglia, 25,3% dintre şcolile primare sunt şcoli ce aparţin Bisericii Anglicane, adică un număr de 4.470 de şcoli. În România? (subl.n.)” (Copăceanu[1] 2010:168)

Sper că v-am ajutat să descoperiţi împreună cu noi un mod încurajator de a pune problema în predarea Religiei. Această realizare face mare cinste coordonatorilor proiectului şi tuturor celor care au contribuit cu lucrări la acest interesant simpozion.

[1] Copăceanu, Mihai. 2010. Ortodoxie la Oxford: Te-am găsit, Doamne!: mărturiile a 12 englezi convertiţi la Ortodoxie: interviuri (realizate şi comentate de autor; cuvânt-înainte de Kallistos al Diokleei). Sibiu: Deisis.

http://www.constiintaortodoxa.ro/component/content/article/2304.html

Lasati un raspuns