Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Arhiepiscopul de Atlanta criticat pentru cheltuielile mari pentru noua lui reşedinţă

episcop-atlanta02.04.2014, Washington (Catholica) – După scandalul în care a fost implicat Episcopul demisionar de Limburg, Franz-Peter Tebartz-Van Els, o altă Dieceză a ajuns în atenţia publică după ce s-a aflat că Episcopul ei a cheltuit 2,2 milioane de dolari pe o reşedinţă nouă. Este vorba despre Arhiepiscopul Wilton Gregory de Atlanta (SUA). Arhiepiscopul a publicat în săptămânalul diecezan o scrisoare deschisă în care îşi cere iertare public credincioşilor pentru suma excesivă de bani cheltuită pe reşedinţa arhiepiscopală. Aceasta s-a întâmplat după ce dezvăluirile făcute de presa locală despre cheltuielile imobiliare ale Bisericii locale au început să provoace tulburare în Dieceza locală. Noua reşedinţă este o vilă donată de Joseph Mitchell, un nepot al autoarei romanului “Pe aripile vântului”, Margaret Mitchell.

Arhiepiscopul Wilton Gregory a fost Episcop auxiliar de Chicago, asistându-l pe Cardinalul Joseph Bernardin, şi este o figură proeminentă în Biserica Catolică din SUA: a fost preşedintele Conferinţei Episcopilor Catolici americani din 2001 până în 2004, fiind primul prelat afro-american ales în această funcţie. În scrisoarea sa deschisă, Arhiepiscopul explică faptul că motivaţia schimbării reşedinţei a fost aceea că parohia asociată Catedralei din Atlanta avea nevoie de mai mult spaţiu pentru activităţile ei pastorale. De aici decizia de a elibera fosta reşedinţă arhiepiscopală şi a profita de donaţia oferită de Mitchells. Mulţi credincioşi au fost însă nemulţumiţi de decizia de a se amenaja o nouă clădire în locul unei locuinţe simple pe care să o folosească păstorul.

“Suntem deranjaţi şi dezamăgiţi să vedem că liderii noştri religioşi nu dau exemplul unei vieţi simple, la care ne îndeamnă Papa Francisc. Cum să putem insufla aceasta în copiii noştri când ei văd că conducerea lor arhidiecezană trăieşte extravagant?”, a citat Mons. Gregory, în scrisoarea sa, din criticile aduse. El îşi exprimă recunoştinţa pentru sinceritatea criticilor credincioşilor săi. “Lucrul la care nu ne-am oprit să ne gândim, şi pentru această neglijenţă sunt vinovat eu şi numai eu, a fost acela că lumea şi Biserica s-au schimbat. Chiar şi înainte de fenomenul care a avut loc după ce Papa Francisc a fost ales în Scaunul lui Petru, nouă, Episcopilor Bisericii, propriile noastre greşeli şi slăbiciuni ne-au reamintit că suntem chemaţi să trăim mai simplu, mai umil şi mai mult asemenea lui Isus Cristos, care ne provoacă să fim în lume şi nu ai lumii”.

De aici cererea sa publică de iertare: “Ca Păstor al acestei Biserici locale, o responsabilitate pe care o preţuiesc mai mult decât pe oricare alta, cu siguranţă mai mult decât orice structură de cărămidă şi mortar, sunt dezamăgit de faptul că, în timp ce împreună cu consilierii mei putem să justificăm acest proiect din punct de vedere fiscal, logistic şi practic, personal am eşuat în a estima costurile în termenii propriei mele integrităţi şi credibilităţi pastorale înaintea Poporului lui Dumnezeu din Georgia de nord şi centrală”. Mons. Gregory concluzionează anunţând că va prezenta acum problema înaintea Consiliului Arhidiecezan, pentru a discuta cum să se procedeze pentru a scoate pe piaţă noua reşedinţă şi a se muta într-o altă locuinţă care să fie mai mult în conformitate cu stilul sobru de viaţă pe care Episcopii sunt chemaţi să îl ducă.

http://www.catholica.ro/2014/04/02/arhiepiscopul-de-atlanta-criticat-pentru-cheltuielile-mari-pentru-noua-lui-resedinta/

Lasati un raspuns