Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Creștinii din Orient sunt uitați

arta-siriaDecizia Muzeului Luvru de a renunța la proiectul departamentului dedicat artei creștin-orientale, imperiilor bizantine și slave, poate fi înțeles: în vremuri de deficit bugetar, probabil părea inoportun crearea unui nou departament care ar fi adus atingere departamentelor  tradiționale ale muzeului și  probabil i-ar fi pus în dificultate pe unii baroni…

Spre deosebire de British Museum

Cu toate acestea, este regretabil că s-a renunțat, nu numai pentru specialiștii  în Bizanț, care nu vor avea în Franța, contrar la ceea ce se întâmplă în Londra, la British Museum și la Muzeul Bode de la Berlin, un centru unde să se avanseze cercetare în acest domeniu.Astfel, în timp ce în Turcia sunt rase cimitirele armene sau siriace, iar în Siria toată moștenirea creștină este bombardată, distrusă sau furată, într-o indiferență generalizată, îngroparea, lipsită de glorie, a acestui proiect care viza să evidențieze mai bine civilizația creștină din Orient, lasă un gust amar.

Complementar departamentului de arte ale Islamului

Este mai mult decât patrimoniu. Decizia de a constitui un ansamblu în jurul civilizației bizantine a fost luată atunci când la Luvru s-a creat un departament de artă islamică. Era important să se reamintească faptul că această regiune din estul Mediteranei nu are exclusiv rădăcini musulmane, și că diferitele religii au fost capabile să coexiste,să prospere și să se influențeze reciproc. A ignora acest fapt este la fel de prostesc ca și vizitarea Istanbului uitând că istoria a început aici cu mult înainte de 1453 (căderea Constantinopolului) și că cele mai multe moschee sunt construite pe vechi biserici.

Mai mulți lăstari pe același teren

Intr-adevăr, ignoranța hrănește toate violențele. Departamentul de artă Islamică este super bine făcut, pedagogic și foarte educativ, cu multe explicații asupra acestei civilizații. Toate acestea demonstrează că se poate, inclusiv în Franța seculară, să vorbim despre religie în muzeu, fără însă a se situa într-o perspectivă religioasă. Acestea permit tinerilor imigranți de a recupera o parte din istoria lor și altora de a admira bogăția acestei civilizații.

Păcat că s-a renunțat a se arăta cât datorează această civilizație influenței creștinismului răsăritean. Acum, când expresia “pământul Islamului” pare să considere că pluralismul religios este imposibil în unele zone ale lumii, muzeul ar fi avut ocazia, printr-o incursiune în istorie, să explice că civilizațiile sunt întotdeauna rezultatul unui amestec și că pe acel pământ mulți lăstari au fost plantați. Și că au putut, timp de secole, să coexiste.

Traducere: ACC

http://www.e-communio.ro/stire1407-crestinii-din-orient-sunt-uitati

Lasati un raspuns