Cum au reuşit doi popi să creeze o reţea infracţională specializată în fraude bancare
Doi preoţi, unul din Ialomiţa şi celălalt din Călăraşi au fost recent trimişi în judecată de procurorii DIICOT de la Slobozia. Anchetatorii acuză feţele bisericeşti de înfiinţarea unei reţele infracţionale, care accesa credite de nevoi personale prin metode mai puţin ortodoxe. Astfel au fost înşelate un număr de 30 de unităţi bancare din Ialomiţa, Călăraşi şi Bucureşti, prejudiciul creat depăşind 3 milioane de lei.
Infractori în casa Domnului
Potrivit procurorilor DIICOT de la Slobozia, gruparea infracţională a preoţilor era în vizorul anchetatorilor de mai bine de şapte ani. În tot acest timp, organele judiciare au căutat suficiente probe pentru a demonstra vinovăţia preoţilor Eugen Robert Alexe, duhovnic la biserica din satul ialomiţean Păltiniş, şi Dumitru Cojocaru, preot în satul călărăşean Cucuieţi. Totul a plecat de la o sesizare a filialei din Slobozia a Băncii Comerciale Române, ai cărei reprezentanţi au declarat Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Ialomiţa faptul că un elev de la Seminarul Teologic din Slobozia a solicitat un credit de nevoi personale de 5000 de euro. În urma verificărilor poliţiştilor s-a demonstrat faptul că elevul respectiv fusese obligat de preotul din Păltiniş să obţină finanţarea. Pentru a fi credibil în faţa funcţionarilor de la bancă, elevului i-au fost înmânate de către preotul Eugen Robert Alexe documente fictive prin care demonstra că este salariat la o societate comercială. Cazul s-a aflat o bună perioadă de timp sub supravegherea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Ialomiţa, care l-au declinat către anchetatorii de la DIICOT Ialomiţa.
3 milioane de lei prejudiciu
Procurorii DIICOT au descoperit şi modul de operare al reţelei pusă la cale de duhovnici. Scenariul infracţiunilor era foarte bine realizat. Preoţii au obligat un grup de 23 de enoriaşi din parohiile unde slujeau să meargă la bănci şi să solicite credite de nevoi persoane, urmând ca banii să le revină feţelor bisericeşti. Potrivit rechizitoriului procurorilor DIICOT, „fiecăruia dintre inculpaţi îi revenea 40 % din suma încasată în urma accesărilor creditelor”. Aflaţi în pragul sărăciei, oamenii au fost foarte repede convinşi să devină complici în toată această afacere necurată. Pentru a prea cât mai credibili în faţa funcţionărilor de la băncile unde au solicitat liniile de credit, preoţii i-au transformat pe enoriaşii complici în salariaţi fictivi. Astfel, beneficiind de documente false, oamenilor le-au fost înmânate adeverinţe de salariat, precum şi copii după contractele de muncă, emise pe numele unor societăţi fantomă. Anchetatorii DIICOT au reuşit să identifice un număr de trei firme fictive: SC Mike International Ştefăneştii de Jos, SC Agricount SRL Mărginenii de Jos sau SC Riem 99 SRL. Valoarea creditelor era variabilă, complicii solicitând băncilor sume cuprinse între 16 mii de lei şi 33 de mii de euro. Astfel, s-a reuşit crearea unui prejudiciu de peste 3 milioane de lei. Prin acest sistem, reţeaua infracţională a reuşit să înşele un număr de 30 de unităţi bancare de pe raza judeţelor Ialomiţa, Călăraşi şi de pe raza municipiului Bucureşti. Cercetările în acest caz s-au încheiat recent, ocazie cu care procurorii DIICOT au trimis cazul preoţilor în judecată la Tribunalul Bucureşti.
Reacţia Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor
Cei doi preoţi inculpaţi se află momentan în stare de libertate, până când instanţa va decide ce fel de pedepse le va aplica. Cât despre situaţia profesională a preoţilor, reprezentanţii Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor susţin că unul dintre preoţi este momentan suspendat din funcţie, celălalt profesând în continuare. Preotul dezbrăcat de hainele sfinte este Eugen Robert Alexe de la Păltiniş, iar cel care încă slujeşte este Dumitru Cojocaru din satul Cucuieţi. „În cazul preotului de la Păltiniş s-a luat decizia suspendării pentru că nu a dat ascultare Consorţiului Episcopal, iar preotul de la Cucuieţi a rămas în sat să slujească” a declarat pentru site-ul de ştiri independentoline.ro Nicuşor Dascălu, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor.