Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Sărbătoarea Învierii Domnului la românii/vlahii din Timoc

copii_romani_timocSute de români/vlahi sunt așteptați marți, 22 aprilie 2013 la Mălainiţa, în Serbia unde va avea loc Festivalul de Paşte al românilor din Timoc. Evenimentul, care are deja tradiție, este organizat de Parohia Ortodoxă Română din Mălainiţa şi Remesiana şi Asociaţia “Ariadnae Filum” din Serbia, sprijinit și în acest an de Institutul Cultural Român, prin Direcţia Români din Afara Granițelor și Limba Română, transmite Romanian Global News.
Programul cuprinde spectacole de muzică şi dansuri populare româneşti ale unor ansambluri locale din Timoc şi un recital susţinut de Gheorghe Roșoga (foto), renumit artist de muzică populară din România, reprezentativ pentru folclorul oltenesc, alături de grupul Ciuleandra(foto) (jud.Prahova).Evenimentele au loc pe pajiştea din faţa Bisericii Sf. Arhangheli şi Preacuvioasa Maica Parascheva din Mălainița şi vor fi precedate de slujba religioasă oficiată de protopop iconom stavrofor Boian Alexandrovici şi alţi reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române. La eveniment vor participa români din Timoc și reprezentanţi ai românilor din Voivodina.

În Serbia, comunitatea românească este concentrată în special în arealul delimitat de râul Morava (la apus), Dunăre (partea de nord) şi Timoc (partea de sud-est) şi, după surse comunitare, numărul românilor/vlahilor din această zonă este de peste 300.000.

Aceştia trăiesc în 154 de localităţi (sate şi comune), compacte din punct de vedere etnic şi în 48 de localităţi cu populaţie mixtă româno-sârbă.

Situaţia în cadrul comunităţii româneşti din Serbia de Nord-Est (Timoc) este una dificilă, românii din zonă nefiind recunoscuţi ca minoritate naţională şi, ca atare, nebeneficiind de drepturile şi libertăţile aferente. Românii/vlahii din Timoc sunt consideraţi de către autoritățile sârbe „un grup etnic de origine necunoscută”, încercându-se acreditarea ideii că ar fi de origine slavă, iar autoritățile sârbe duc o politică agresivă de asimilare.

Spre deosebire de Timoc, în Voivodina românii beneficiază de învăţământ public, emisiuni tv şi radio în limba română.

http://www.rgnpress.ro/rgn_14/index.php?option=com_content&view=article&id=13054:srbtoarea-invierii-domnului-la-romaniivlahii-din-timoc&catid=53:eveniment&Itemid=77

Lasati un raspuns