Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Cel mai tânăr episcop catolic din lume este un român: PS Claudiu Lucian Pop

episcop-180Din data de 8 decembrie 2011, cel mai tânăr episcop catolic din lume este un român. PS Claudiu Lucian Pop, Episcop ales al Curiei Arhiepiscopale Majore a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică a primit hirotonirea episcopală la Roma, joi, 8 decembrie în Biserica „Santi Biagio e Carlo ai Catinari” din Roma, în prezenţa Cardinalului Leonardo Sandri, Prefectul Congregaţiei pentru Bisericile Orientale din Vatican, a numeroşi episcopi şi prelaţi din România şi din străinătate. Prea Fericirea Sa Arhiepiscopul Major Lucian l-a delegat pe PS Virgil, Episcop Eparhial de Oradea şi Secretar al Sinodului Bisericii Române Unite, să procedeze la consacrarea episcopală a părintelui dr. Claudiu Lucian Pop, până acum rector al Colegiului Pontifical „Pio Romeno” din Roma.Nou episcop pentru noua evanghelizare în preajma Anului credinţei proclamat de Papa Benedict al XVI-lea şi a Sinodului episcopilor din octombrie 2012 în Vatican pe tema „noii evanghelizări”. Noul succesor al Apostolilor, PS Claudiu, episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore a Bisericii Române Greco-Catolice este conştient de necesitatea unei evanghelizări din nou a popoarelor de veche dată creştină, inclusiv în Bisericile din România. Este ceea ce reiese şi din amplul interviu acordat Programului Român Radio Vatican:

PS Claudiu Lucian Pop:Aş îndrăzni să mă gândesc la acest moment deosebit de important din viaţa mea, consacrarea ca şi episcop, ca la un semn profetic, în primul rând pentru mine, în perspectiva noii evanghelizări, a unui An în care se repropune credinţa creştină ca şi cel pe care Biserica se pregăteşte să îl celebreze. Spun că aş îndrăzni să mă gândesc la acest semn profetic, deoarece misiunea unui episcop, a unui preot în general, dar cu atât mai mult a unui episcop, merge în această direcţie. În special, în România cred că se simte nevoia, mai mult ca oricând, de o astfel de misiune. Sigur, suntem un popor creştin, cu foarte multe valori, cu o trăire creştină, dar, în acelaşi timp, cu valorile bulversate de evenimente mai mult sau mai puţin recente. Sunt ferm convins că valorile creştine şi structurarea lor în sufletul românesc au avut mult de suferit, în primul rând, din cauza celor peste 40 de ani de comunism în România. În mod cert, aceşti ani de teroare comunistă au lăsat urme adânci în sufletul fiecăruia dintre noi. Pe de altă parte, după Revoluţia din ’89, sunt noi elemente din lumea occidentală care vin, aş spune, într-un mod „nenatural” să se adauge peste acest suflet românesc.

Cred că o misiune a Bisericii, a unui episcop, în sensul unei noi evanghelizări, ar trebui să cureţe sufletele oamenilor de toate aceste false valori adăugate în timp. În primul rând, să vindece de rănile pe care comunismul le-a lăsat atât de adânc în sufletul nostru şi, în acelaşi timp, să pregătească oamenii pentru a înfrunta cu curaj, cu promptitudine şi în cunoştinţă de cauză tot ceea ce vine mai puţin bun din Occident.

Sigur că valorile sunt amestecate: sunt valori foarte bune, sunt valori mai puţin bune, şi un bun creştin cred că trebuie, în primul rând, să discearnă lucrurile. Aşa cum spune sfântul Paul, să poată lua ceea ce este bun şi să lase ceea ce este rău. O nouă evanghelizare în România cred că ar avea, în primul rând, acest rol: să repropună Cuvântul lui Dumnezeu şi valorile creştine în aşa fel încât creştinul să-şi poată restructura viaţa în funcţie de unicul principiu de valoare dintr-o societate creştină, care este principiul divin.

În primul rând, mă gândesc că speranţa trebuie să rămână în sufletele noastre şi pornesc pe acest drum cu speranţa în suflet, pentru mine şi pentru cei în mijlocul cărora mă voi afla, fiindcă e nevoie mai mult ca oricând de speranţă. Lumea este bulversată, este speriată, nu mai ştie în ce direcţie să o ia; totul pare că se năruie în jurul nostru, începând de la o criză financiară, o criză morală, incertitudinea viitorului. De aceea speranţa în puterea lui Dumnezeu, şi mă gândesc în special la sărbătoarea Crăciunului pe care ne pregătim să o întâmpinăm, această zi luminoasă a Domnului care are puterea să vindece trecutul, să ne păstreze în Dumnezeu în momentul actual şi să ne pregătească în acelaşi timp pentru viitor.

În felul acesta, prin puterea mântuitoare a lui Isus Cristos, trecut, prezent şi viitor se pot repune în mâinile lui Dumnezeu cu speranţă, cu credinţă, în iubirea şi în puterea lui de a ne mântui. De aceea, doresc din inimă tuturor credincioşilor un sfânt Crăciun luminos care să aducă pacea, lumina şi bucuria în sufletele noastre, ale tuturor. Un astfel de Crăciun poate pregăti şi un an nou fericit pentru noi toţi.

Ritul consacrării s-a desfăşurat în cea mai mare parte în limba română, cu unele intervenţii în limba italiană. În afara Cardinalului Leonardo Sandri, Prefectul Congregaţiei pentru Bisericile Orientale, care şi-a pus mâinile peste capul noului Episcop, au mai participat la ritul sacru Arhiepiscopul Mitropolit de Bucureşti Ioan Robu, Arhiepiscopul Vasil’ Cyril, secretarul Congregaţiei pentru Bisericilor Orientale, Arhiepiscopul Antonio Maria Vegliò, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Migranţi şi Itineranţi, PS Alexandru Mesian al Eparhiei Lugojului, PS Florentin Crihălmeanu, Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Vasile Bizău al Maramureşului, PS Aurel Percă, Episcop auxiliar de Iaşi, PS Mihai Frăţilă, al Vicariatului greco-catolic de Bucureşti. Biserica ortodoxă a fost reprezentată de PS Siluan, al Episcopiei române-ortodoxe în Italia.

http://www.arcb.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=11343:cel-mai-tanr-episcop-catolic-din-lume-este-un-roman-ps-claudiu-lucian-pop&catid=144:viaa-arhidiecezei&Itemid=247

Lasati un raspuns