Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

DUPĂ 46 DE ANI ÎN SLUJBA ALTARULUI: Părintele Vasile Dodea, trecut în rândul pensionarilor

vasile-dodea-180Moment special în viața părintelui Vasile Dodea, parohul ortodox al Bisericii „Nașterea Domnului” Baia Mare. După aproape jumătate de secol de păstorire a credincioșilor din trei parohii, dintre care două din Maramureș, părintele Dodea se vede nevoit să accepte pensionarea.

Născut în anul 1945, în localitatea Muntele Rece din județul Cluj, el a fost numit paroh pentru prima dată în anul 1968, la biserica din Jichișul de Sus, Dej. Aici a slujit până în 1972, când a ajuns paroh la așezământul de cult din Gârdani, unde s-a îngrijit de construirea casei parohiale, a anexelor aferente și a bisericii. Pentru o scurtă perioadă, între aprilie 1989 și ianuarie 1990, a slujit la Catedrala Ortodoxă de pe strada Vasile Lucaciu din Baia Mare. În anul 1990 a fost numit paroh la Biserica „Nașterea Domnului”, calitate din care a slujit vreme de 24 de ani. În acest timp, s-a îngrijit de zidirea lăcașului de cult situat pe strada George Coșbuc, în imediata vecinătate a Spitalului Județean Baia Mare. Părintele Vasile Dodea mărturisește că cea mai mare realizare pe care se bucură că a putut-o înfăptui a fost biserica din care se pensionează, lăcaș deosebit în contextul așezămânelor de rit ortodox din zona Ardealului. „Biserica ce astăzi se înalță aici, pe un teren care acum douăzeci de ani era viran, este cea mai mare realizare pe care, cu ajutorul lui Dumnezeu, am făptuit-o. Mi-am iubit credincioșii și ei cred că mi-au răspuns la această iubire. În toate parohiile pe care le-am păstorit am aplicat aceeași metodă și anume aceea de a fi slujitor, și nu stăpân. De aceea las în urma mea suflete clădite cu dragoste, cărora sper că le-am insuflat iubirea față de Dumnezeu și biserică”, a spus părintele Vasile Dodea.

Rămâne în mijlocul credincioșilor

El a mai adăugat totodată că a cerut să fie pensionat anul viitor când ar fi împlinit vârsta de 70 de ani, însă se pare că nu a găsit înțelegere la cei de la Episcopia Ortodoxă. „Deși regulamentul intern al BOR permitea a ieși la pensie abia anul viitor, nu s-a voit. Dumnezeu știe mai bine ce planuri are cu mine. Pacea și mulțumirea sufletească pe care o am nimeni nu a putut-o tulbura și nici nu o mai poate tulbura nimeni. Pentru că atunci când îl ai pe Dumnezeu în suflet, ai totul”, a arătat părintele Dodea. Acesta a precizat că va rămâne în continuare în mijlocul credincioșilor din parohia „Nașterea Domnului”, în calitate de preot slujitor la altar, el pierzându-și doar rangul de paroh prin decizia pensionării.

http://www.infomm.ro/ro/detalii/dupa-46-de-ani-in-slujba-altarului-parintele-vasile-dodea-trecut-in-randul-pensionarilor

Lasati un raspuns