Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Un arheolog susţine că a descoperit cetatea legendară a regelui biblic David

cetatea-davidUn arheolog din Israel susţine că a descoperit dovezi importante în legătură cu cetatea capturată de regele David la Ierusalim. Anunţul stârneşte din nou o dezbatere lungă cu privire la utilizarea Bibliei pentru identificarea ruinelor vechi, notează Associated Press.

Descoperirea israelianului Eli Shukron nu este singulară. Numeroşi arheologi din Oraşul Sfânt susţin că pe baza săpăturilor au descoperit dovezi importante în legătură cu existenţa palatelor regelui biblic David. Conform acestora, istoricii nu au consemnat în mod voit aceste evidenţe.

Potrivit religiei iudaice, regele biblic David este considerat cel care a a avut o contribuţie decisivă în transformarea Ierusalimului în Oraşul Sfânt.

„Aceasta este cetatea regelui David. Aceasta este Cetatea Sionului care a fost luată de David de la iebusiţi. Tot acest sit arheologic se potriveşte perfect cu detaliile din scrierile biblice”, susţine Eli Shukron. Arheologul israelian a participat la excavări în cadrul sitului pentru mai bine de două decenii şi, potrivit acestuia, există dovezi importante conform teoriei sale.

Majoritatea arheologilor din Israel nu contestă faptul că regele David a fost o figură istorică importantă, mai ales după descoperirea unei referinţe la numele său într-un sit arheologic din nordul Israelului. Însă cu toate acestea, istoricii sunt reticenţi în privinţa identificării exacte a Cetăţii lui David.

Pe baza săpăturilor sale, arheologul Eli Shukron a descoperit o fortificaţie masivă formată din pietre de cinci tone, aşezate pe o lăţime de 6 metri. Amplasarea acestora înconjoară un izvor, ceea ce poate demonstra că oraşul a fost amplasat lângă o sursă de apă pentru a fi protejat de pericole. Totodată, o serie de fragmente din ceramică au reuşit să ofere câteva informaţii în legătură cu datarea zidurilor cetăţii, considerate vechi de circa 3.800 de ani.

Arheologul israelian este de părere că povestea biblică a cuceririi Ierusalimului de către regele David poate oferi detalii importante despre această fortificaţie. Mai mult decât atât, Eli Shukron spune că nici un alt sit din zona vechiului Ierusalim nu se potriveşte atât de bine cu scrierile biblice.

Pe de altă parte însă, Ronny Reich, un fost colaborator al lui Eli Shukron, declară că nu este de acord cu teoria arheologului israelian, din cauza dovezilor mult prea puţine. Potrivit acestuia există prea mulţi istorici care doresc să obţină o evidenţă, de orice natură, asupra scrierilor biblice, conform convingerilor religioase proprii sau pentru a dovedi importanţa poporului evreu. „Legătura dintre arheologie şi Biblie a devenit foarte problematică în ultimii ani”, susţine arheologul Ronny Reich.

https://ro.stiri.yahoo.com/un-arheolog-israelian-sus%C5%A3ine-c%C4%83-descoperit-cetatea-legendar%C4%83-220739739.html

Lasati un raspuns