Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Resfințirea Catedralei Mitropolitane din Paris

paris_resfintireA fost zi de sărbătoare pentru românii din Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale. Catedrala „Sfinţii Arhangheli Mihail, Gavriil şi Rafail” şi „Sfântul Ioan Evanghelistul” din Paris a fost resfințită pe 10 mai 2014, de un sobor de ierarhi români și străini, potrivit Trinitas TV.
Situată în inima Cartierului Latin din Paris, nu departe de Catedrala Notre-Dame, Biserica este una dintre cele trei catedrale ortodoxe din oraşul luminilor. Piatra de temelie a lăcașului de cult a fost pusă la 30 ianuarie 1374, de însuşi regele Franţei. Sute de ani mai târziu, în 1882, biserica este cumpărată de Regatul României. După o istorie zbuciumată, lăcaşul de cult reintră în anul 2009, chiar la data de 10 mai, în comuniune canonică cu Patriarhia Română.„Am săvârşit acum sfinţirea catedralei noastre „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail” şi „Sfântul Ioan Evanghelistul” şi tot astăzi 10 mai se împlinesc 5 ani de când catedrala noastră a devenit Catedrală Mitropolitană, când a revenit în sânul Bisericii Ortodoxe Române. Sfinţirea Altarului a fost făcută în urmă cu cinci ani, în luna iulie 2009 de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Continuând apoi lucrările, iată astăzi, am putut să o sfinţim în continuare, adică exteriorul şi interiorul Bisericii, ceea ce nu a fost sfinţit. Mulţumim Înaltpreasfinţiţilor şi Preasfinţiţilor Părinţi Episcopi care s-au ostenit împreună cu noi astăzi şi să nu uităm că această Biserică, ca orice Biserică sfinţită devine un dar al nostru către Părintele Ceresc, către Preasfânta Treime care sălășluiește în interiorul Bisericii”, a precizat ÎPS Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale.

După sfințire, soborul de ierarhi a oficiat Sfânta Liturghie, slujba fiind săvârșită atât în română, cât și în franceză. Alături de credincioșii români, la eveniment au participat reprezentanți ai statului român, dar și oficialități din Franța.

Delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel a fost Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal şi Secretarul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

„Mărturisesc că sunt copleşit de binecuvântarea pe care o trăiesc astăzi, participând la un eveniment, atât de important, din istoria acestei catedrale şi din viaţa acestei parohii, ca delegat al Preafericitului Părintelui nostru Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Din partea Patriarhiei Române sunt prezenţi şi doi reporteri ai postului de Televiziune al Bisericii, TRINITAS TV, şi un reporter de la Ziarul Lumina, întrucât Preafericirea Sa vrea să asocieze la bucuria părinţilor slujitori şi ai iubitorilor acestei Catedrale, pe toţi cei care vor urmări reportajele care se vor face pe marginea acestui subiect. Vă mărturisesc că în ziua întronizării ca Patriarh al României, Preafericitul Părinte Daniel s-a angajat şi în mai puţin de o lună a şi reuşit să organizeze Centrul de Presă BASILICA al Patriarhiei Române. A avut în vedere, în primul rând, nevoile spirituale ale românilor care în număr din ce în ce mai mare se stabileau din diverse motive în afara graniţelor, de aceea şi după organizarea televiziunii TRINITAS s-a dorit ridicarea semnalului televiziunii noastre la satelit tocmai pentru a facilita urmărirea emisiunilor transmise pentru românii din întreaga lume”, a precizat PS Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal.

La final, au fost oferite din partea Patriarhului României mai multe daruri și distincții, printre acestea numărându-se și diploma și medalia omagiale „Sfinții Martiri Brâncoveni”. La rândul său, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iosif a oferit celor care au sprijinit restaurarea lăcașului de cult gramate mitropolitane. Evenimentul s-a încheiat cu parastasul pentru ctitorii lăcașului de cult. Credincioșii prezenți s-au putut închina la un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae.

http://www.rgnpress.ro/rgn_14/index.php?option=com_content&view=article&id=13288:resfinirea-catedralei-mitropolitane-din-paris-&catid=49:cultura–culte&Itemid=74

Lasati un raspuns