Pelerinajul Parohiei ortodoxe române din Strasbourg la Cimitirul militar român din Haguenau
Pentru Parohia ortodoxa romana din Strabourg, ziua de sâmbata 10 mai a.c. a fost o zi de cinstire si de pomenire a eroilor neamului, căzuti la datorie în Primul război mondial, pe pământul Alsaciei si Lorenei, si înmormântati în Cimitirul militar Saint-Georges din orasul Haguenau. Preotul Vasile Iorgulescu si enoriasii parohiei, însotiti de Domnul Ambasador Sabin Pop, Consulul General al României la Strasbourg, s-au deplasat în incinta careului militar al Cimitirului, unde a avut loc, mai întâi, o ceremonie civila.
S-au depus jerbe de flori din partea Consulatului General al României la Strasbourg si din partea Parohiei ortodoxe române, iar Dl Patrick Kautzmann, trompetistul garnizoanei din Strasbourg – prezent la toate ceremoniile noastre comemorative – a intonat imnele nationale ale României si Frantei. A fost prezentă si reprezentanta organismului «Souvenir français», care ne-a transmis un mesaj de simpatie si solidaritate, precum si Doamna prof. Univ. Anne-Marie Cassoly, membră fondatoare a Asociatiei Prietenii orasului Strasbourg, o excelentă prietenă dintotdeauna a Comunitătii române.
Imediat după încheierea acestui moment solemn, s-a săvârsit slujba de pomenire a eroilor, iar răspusurile stranei au fost date de grupul teologilor doctoranzi români de la Facultătile de teologie catolică si protestantă din Strasbourg si de enoriasii participanti. Intr-o atmosferă de emotie si reculegere, s-a cântat «Hristos a înviat» si «Vesnica pomenire», s-au împărtit prinoase traditionale – colivă, vin, ouă rosii si cozonac – iar mormintele eroilor au fost stropite cu vin (românesc). Intâlnirea s-a prelungit prin praznicul îndătinat, pe peluza de lângă crucile albe, unde enoriasii si autoritătile diplomatice au rămas până la căderea serii.
În oraşul Haguenau, aflat la aproximativ 40 km nord de Strasbourg – fosta capitală efemeră a Imperiului german pe timpul dinastiei de Hohenstaufen (celebrul Frederic Barbarossa + 1190 era originar din Haguenau) – îşi dorm somnul de veci 475 din cei 2344 de ostaşi români căzuţi în Alsacia, ca prizonieri la germani, în timpul Primului război mondial (în 1917-1918). După cum se ştie, aceştia şi-au pierdut viaţa în condiţii tragice, din cauza frigului, foamei, bolilor şi a tratamentelor inumane la care au fost supuşi. Osemintele lor au fost reunite după război în trei cimitire militare: Dieuze – Châteaux Salins (917 morminte), Soultzmatt (681 morminte) şi Haguenau (475 morminte).
Mormintele ostaşilor români de la Haguenau ocupă o parte a careului militar al cimitirului Saint-Georges şi au fost strămutate aici în 1969/1970, în timpul construcţiei autostrăzii ce traversează Alsacia şi care trece exact prin mijlocul vechiului cimitir militar din Strasbourg (inaugurat în anul 1924, în prezenţa regelui Ferdinand al României şi a reginei Maria).
Până în anul 2008, parohia ortodoxă română din Strasbourg organiza pelerinaje de mică amploare la acest cimitir – în general înainte de postul Crăciunului – căci era nevoită să se ocupe şi de cel de la Soultzmatt. În prezent, cimitirul din Soultzmatt i-a fost încredințat, din raţiuni geografice, Parohiei române din Mulhouse, iar parohia din Strasbourg a hotărât să se ocupe cu precădere de cel de la Haguenau. Prima măsură a fost modificarea datei pelerinajului. Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Mitropolit Iosif al Europei Occidentale şi Meridionale, aceasta va fi, pe viitor, sâmbăta cea mai apropiată de ziua victoriei de la 8 mai.
In anul 2011, cu prilejul vizitei pe care a fàcut-o în Alsacia, Preafericitul Pàrinte Patriarh Daniel a sfintit cele douà cruci românesti din stejar sculptat care au primite ca dar din partea Oficiului National Român pentru Cultul Eroilor si amplasate aici prin grija Parohiei române din Strasbourg,
Pelerinajul anual la Cimitirul militar român din Soultzmatt va avea loc în ziua de sâmbàtà 7 iunie a.c.
O corespondenţă de la Preot Vasile Iorgulescu, Strasbourg