Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Sf. Constantin şi Elena. CE NU AI VOIE SĂ FACI ÎN ACEASTĂ ZI

constantin_si_elenaSărbătoarea Sfinților Constantin și Elena care se celebrează anual la 21 ale lunii mai este cea mai mare sărbătoare creștină a bisericii ortodoxe din această lună.
În ziua de 21 mai, la pomenirea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, în calendarul popular întâlnim o sărbătoare dedicată păsărilor de pădure, numită Constandinu Puilor sau Constantin Graur. Se crede că în aceasta zi, păsările îşi învaţă puii să zboare, potrivit traditii-superstitii.ro.
Există, în ziua de Constantin și Elena, și o serie de obiceiuri și superstiții, care fac referire la vara ce urmează să-și facă apariția, și anume:

  •     mulți agricultori nu lucrează, pentru a evita pagubele aduse holdelor de păsările cerului;
  •     în unele regiuni ale țării este ultima zi în care se mai poate semăna porumb, ovăz și mei, deoarece, în popor, se vorbește că tot ce se seamănă după această zi se va usca;
  •     podgorenii respectă ziua de Constantin Graur în ideea că, dacă vor munci, graurii le vor distruge strugurii;
  •     ziua de Sfântul Constantin și Elena este ziua în care păstorii hotărăsc cine le va fi baci, unde vor amplasa stânele și cine le va păzi pe timpul pășunatului;
  •     femeile, pentru a alunga duhurile rele și necurate, tămâie și stropesc cu aghiasmă;
  •     pentru a se apăra de forțe malefice, țăranii aprind un foc mare și stau în jurul lui, prin acest foc obișnuiesc să treacă și oile, pentru a fi ferite de rele pe timpul cât vor sta la stână.

http://www.libertatea.ro/detalii/articol/sf-constantin-si-elena-ce-nu-ai-voie-sa-faci-493031.html

Lasati un raspuns