Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

O femeie din Sudan riscă să fie executată din cauza religiei sale

sudanO instanţă de judecată din Sudan i-a oferit unei tinere femei termen până joi să îşi lepede credinţa, în caz contrar riscând să primească sentinţa condamnării la moarte. Ea a fost găsită vinovată de apostazie (renunțare publică la o anumită credință religioasă) şi de adulter, întrucât căsătoria sa cu un bărbat de religie creştină este considerată nulă, din punct de vedere al legilor ţării.
Meriam Yehya Ibrahim, în vârstă de 27 de ani, este însărcinată în opt luni şi se află în prezent în arest alături de fiul său de un an şi jumătate, spun reprezentanţii Amnesty International citaţi de cnn.com. Ea este fiica unui sudanez de religie musulmană şi a unei femei din Etiopia de religie ortodoxă. Tatăl şi-a părăsit familia când Meriam avea doar 6 ani, iar mama a crescut-o cu religia creştină. Cu toate acestea, întrucât tatăl său este musulman, din punct de vedere legal şi ea este musulmană.

„Apostazia şi adulterul sunt fapte care nu ar trebui incriminate, cu atât mai puţin incluse în standardul internaţional al «celor mai grave infracţiuni», care se pedepsesc cu moartea. Este o încălcare flagrantă a legislației internaționale privind drepturile omului”, a declarat Manar Idriss, un reprezentant al Amnesty International în Sudan.

Ambasadele mai multor state din ţara africană au făcut apel la guvern pentru a împiedica dictarea unei sentinţe de condamnare la moarte. „Facem apel la Guvernul Sudanului să respecte dreptul la libertatea religioasă, inclusiv dreptul persoanelor de a-şi schimba credință sau convingerile religioase, un drept consacrat de legislația internațională privind drepturile omului, precum și de Constituția provizorie a Sudanului, adoptată în 2005”, se arată într-o declaraţie comună a ambasadorilor SUA, Regatului Unit al Marii Britanii, Canadei şi Olandei. Ei cer autorităţilor sudaneze să trateze cazul tinerei cu „dreptate şi compasiune, în conformitate cu valorile poporului sudanez”.

https://ro.stiri.yahoo.com/o-femeie-din-sudan-risc%C4%83-s%C4%83-fie-executat%C4%83-din-cauza-religiei-sale-050736462.html

Lasati un raspuns