Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Tablouri de mii de euro au dispărut dintr-o biserică romano-catolică din Oradea

tablouriDouă tablouri, vechi de aproape opt decenii, au dispărut fără urmă dintr-o biserică din Oradea. Fiecare pictură valorează mii de euro, iar preotul crede că au fost furate în timpul zilei. Parohul bisericii romano-catolice a făcut plângere la poliţie şi a decis să instaleze în lăcaş un sistem de supraveghere video.
Dispariţia unuia dintre tablouri a fost observată săptămâna trecută de credincioşii de la biserica romano-catolică Olosig din centrul Oradei. O zi mai târziu s-a făcut nevăzută şi a doua pictură.
Preotul bănuieşte că furtul s-a produs în timpul zilei, în timp ce angajatul bisericii aranja grădina din faţă.“Mare ruşine asta, să se fure din biserică”, spune un enoriaş.

Cele două tablouri fac parte dintr-o serie de 14 tablouri care înfăţişează opririle de pe Drumul Crucii parcurs de Isus Hristos. Picturile furate reprezintă a doua şi a treisprezecea oprire, singurele în care apare şi Fecioara Maria.

“Aşteptăm, că poate Duhul Sfânt face în inima sau chiar în sufletul lui ceva remuşcări, ca să-i aducă înapoi. Că asta lipseşte din Calea Crucii şi este o avere pentru biserică şi o frumuseţe a bisericii noastre”, consideră Albert Kiss, preotul paroh al Bisericii Romano-Catolice Olosig.

Tablourile au fost pictate în 1937, de către o artistă a şcolii din Baia Mare. Conform specialiştilor, la o licitaţie legală valoarea tablourilor ar putea ajunge la câteva mii de euro.

“Un pictor de Baia Mare de anvergura lui Olejnik Anna, în condiţii normale, ar valora între o mie, 2 mii, 3 mii de euro”, consideră Attila Lakatos, istoric de artă.

Preotul a făcut plângere la poliţie. Ca să evite alte furturi, părintele a cerut ca în biserică să fie instalată o cameră de supraveghere. În plus, uşa principală a lăcaşului va rămâne închisă şi în timpul zilei.

http://www.digi24.ro/Stiri/Regional/Digi24+Oradea/Stiri/Tablouri+de+mii+de+euro+au+disparut+dintr-o+biserica+romano-cato

Lasati un raspuns