Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Pentru cei corupți singura cale de a scăpa de blestemul lui Dumnezeu este căința

Pope Francis in general audience”Cel corupt aprinde mânia lui Dumnezeu și face ca poporul să păcătuiască”: a spus Papa Francisc la predica Sfintei Liturghii celebrată marți dimineață în capela Casei Sf. Marta din Vatican.
Pornind de la prima lectură biblică, proclamată marți la Sfânta Liturghie din ritul roman sau latin, Pontiful s-a referit din nou la martiriul lui Nabot și la misiunea profetului Ilie față de regele Ahab (1 Rg 21,17-29). Pentru cei corupți – a întărit Sfântul Părinte – este o singură cale de ieșire, să ceară iertare, fără de care vor cunoaște blestemul lui Dumnezeu.
Când unul intră pe calea corupției, ”ucide, pune mâna pe averea altuia și vinde”. În meditația despre lecturile biblice de marți, Papa Francisc a înălțat din nou denunțul vibrant împotriva corupției. După ce regele Ahab și regina Isabela l-au dat la moarte pe nevinovatul Nabot ca să pună mâna pe via lui, profetul Ilie spune că regele ”s-a vândut”: e ca și cum – a remarcat Pontiful –”unul ar înceta să mai fie om și ar începe să devină marfă”, un produs care se vinde și se cumpără.

Papa Francisc: • ”Aceasta este definiția: marfă! Ce va face Domnul cu cei corupți, oricare ar fi forma de corupție? Ieri am spus că erau trei grupuri: coruptul politic, coruptul afacerist și coruptul eclesiastic. Toți trei făceau răul în dauna unor nevinovați, a celor săraci, pentru săracii sunt cei care plătesc banchetele celor corupți. Ei trebuie să plătească contul. Domnul spune în mod clar ce va face: «Voi aduce nenorocire asupra ta – citim în cartea sfântă – îi voi înlătura pe urmaşii tăi, îi voi nimici pe toţi cei de parte bărbătească din casa ta» (v. 21).

”Cel corupt – a continuat Papa la predică – aprinde mânia lui Dumnezeu și face ca poporul să păcătuiască!”. Isus a spus că pentru cel care dă scandal e mai bine să se arunce în mare. Cel corupt ”scandalizează societatea, scandalizează poporul lui Dumnezeu”. Domnul prevestește așadar pedeapsa pentru cei corupți pentru că ”scandalizează, îi exploatează și robesc pe cei care nu se pot apăra”. «Va fi mâncat de păsările cerului», spune profetul (v. 24). Cel corupt – a reluat Papa Francisc – ”se vinde pentru a face răul, dar el nu știe: el crede că se vinde ca să aibă mai mulți bani, mai multă putere”. În realitate, ”el se vinde ca să facă răul, ca să ucidă”. De aceea, Papa a avertizat: ”Când noi spunem: «cutare este un om corupt» sau «această femeie este o femeie coruptă», trebuie să ne oprim și să ne întrebăm: ai dovezi?” Pentru că – a reluat Pontiful – ”a spune că o persoană este coruptă înseamnă a spune că este condamnată, că Domnul a îndepărtat-o de la el”.
Papa Francisc: • ”Cei corupți sunt trădători, dar mai mult decât atât. Primul lucru din definiția unui corupt este unul care fură, unul care ucide. Al doilea: ce îi așteaptă pe cei corupți? Blestemul lui Dumnezeu, pentru că i-au exploatat pe cei nevinovați, pe cei care nu se pot apăra și au făcut-o cu mănuși albe, de la distanță, fără a se murdări pe mâini. Al treilea: există o cale de ieșire pentru cei corupți? Desigur! Citim în Sf. Scriptură: «Când Ahab a auzit aceste cuvinte rostite de Ilie, şi-a sfâşiat hainele şi s-a îmbrăcat numai cu o haină de pocăinţă; postea, dormea îmbrăcat în haina de pocăinţă şi umbla cu capul plecat» (v. 27). A început să facă pocăință”.

Domnul primește cu bucurie cererea de iertare a celor corupți, a remarcat Pontiful, dar Domnul îi iartă atunci când ei fac ceea ce a făcut Zaheu, care a făgăduit înaintea Domnului că ceea ce a furat, va da de patru ori înapoi.
Papa Francisc: • ”Când aflăm din ziare că unul sau altul este corupt, că a făcut cutare formă de corupție și că mita merge dintr-o parte în alta, sau atâtea lucruri despre unii prelați, noi, creștinii, avem ca primă îndatorire aceea de a cere iertare pentru ei, de a cere ca Domnul să le dea harul de a se căi, ca să nu moară cu inima coruptă”.

”A-i condamna pe cei corupți, da”, a încheiat Pontiful, ”dar să cerem harul de a nu deveni corupți” și ”să ne rugăm pentru convertirea lor”.

http://www.e-communio.ro/stire1638-pentru-cei-corupti-singura-cale-de-a-scapa-de-blestemul-lui-dumnezeu-este-cainta

Lasati un raspuns