Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Episcop bogat, cu pomană de la stat. Cum întregeşte Băcăuanul imperiul financiar al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei

popiUnul dintre cei mai influenţi clerici ai Bisericii Ortodoxe Române, Ioachim Băcăuanul, şeful Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, a transformat o clădire de patrimoniu într-o simplă anexă pentru a putea obţine de la Primăria Bacău o finanţare consistentă din bani publici.
Oficialii Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului au cumpărat în vara lui 2013 una dintre cele mai frumoase clădiri de patrimoniu din oraşul lui Bacovia. Este vorba despre Casa Sterian, decretată de legiuitori monument istoric de importanţă naţională, aflată în zona gării municipiului Bacău, pe strada Mihai Eminescu, la numărul 10. Preasfinţitul Ioachim, conducătorul instituţiei de cult, a anunţat că intenţionează să mute acolo, de la Roman la Bacău, sediul administrativ al arhiepiscopiei.

Problema este că imobilul se află într-o accentuată stare de degradare şi că este nevoie de o investiţie de câteva sute de mii de lei pentru renovare. Deşi a cheltuit din fondurile arhiepiscopiei o sumă uriaşă pentru achiziţionarea clădirii – 250.000 de euro, Preasfinţitul Ioachim nu se arată dispus să mai aloce bani şi pentru reparaţii. Din acest motiv, a apelat la şeful Primăriei Bacău, liberalul Romeo Stavarache, care s-a arătat dispus să-l sprijine şi inclusiv să depăşească barierele legislative care împiedicau, în prima fază, alocarea de bani de la bugetul local.

Cum au găsit edilii băcăuanu supapa legală

Conform actului notarial, clădirea de patrimoniu a fost transformată într-o simplă anexă a parohiei. La scurt timp, în luna martie 2014, municipalitatea din Bacău a alocat, printr-o hotărâre de consiliu local, suma de 430.000 de lei drept finanţare pentru Parohia „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“, cu menţiunea „amenajare anexă“.

Demn de menţionat este că acelaşi consiliu local a alocat o finanţare similară, în valoare de 280.000 de lei, parohiei mai sus-menţionate încă din toamna anului 2013, atunci când contractul de comodat nu fusese încă parafat. „O primărie poate finanţa numai organizaţii care îşi iau sediul în localitate.

Ei au făcut acest artificiu pentru a eluda legea. Scopul contractului între arhiepiscopie şi parohie este evident, acela de a obţine bani publici“, a explicat conferenţiarul universitar Toader Toma, profesor de drept administrativ la Universitatea „George Bacovia“ din Bacău şi la Institutul „Ştefan Lupaşcu“ din Iaşi. Preotul paroh al Bisericii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“, Ioan Chiribău, a dat o replică vagă: „Ajung diseară târziu în Bacău. După ora 8.00. Nu răspund prin telefon“. Purtătorul de cuvânt ar Arhieposcopiei Romanului şi Bacăului, preotul Constantin Gherasim, a refuzat să prezinte ziariştilor de la „Adevărul“ orice punct de vedere, „indiferent de subiect“.

„Fiind un imobil cu o valoare de patrimoniu inestimabilă, Primăria municipiului Bacău sprijină eforturile de reabilitare a Casei Sterian, în baza Legii 350/2005. Interesul comun este acela de a reda publicului acest imobil cu o unicitate aparte, incontestabilă“, a precizat Ionuţ Tomescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Bacău.

Arhitectul Catedrelei Mântuirii Neamului, „gaură” de 100.000 de euro

Viitorul sediu al arhiepiscopiei a fost construit, în jurul anului 1920, de către renumitul arhitect băcăuan George Sterian. A fost naţionalizat în timpul regimului comunist şi a servit, printre altele, drept sediu al Notariatului de Stat. După 1989, clădirea a fost preluată de Termloc, firma care administra spaţiul locativ al oraşului.

În 2010, casa Sterian (foto jos) a fost scoasă la vânzare, iar Consiliul Local şi Consiliul Judeţean Bacău au refuzat să-şi exercite dreptul de preemţiune. În mai 2010, Casa Sterian a fost cumpărată cu preţul de 350.000 de euro de către firma Vanel Exim, al cărui administrator, arhitectul Constantin Amâiei, a câştigat în acelaşi an contractul de proiectare a Catedralei Mântuirii Neamului din Capitală. În iulie 2013, a fost cedată arhiepiscopiei, cu 100.000 de euro mai ieftin. „Am luat-o cu 350.000 de euro şi am dat-o Arhiepiscopiei cu 250.000. A mai scăzut şi piaţa, nu s-a putut mai mult. Casa este reabilitată acum după proiectul firmei noastre, puţin modificat“, a precizat arhitectul Constantin Amâiei.

Bilanţ contabil „timid” al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului

Potrivit ultimului bilanţul contabil al Arhiepiscopiei, veniturile înregistrate în 2013 au fost de 10,36 milioane de lei, cheltuielile de 10,2 milioane de lei, iar profitul net de 144.729 de lei. Instituţia de cult declara pentru 2012, un venit de 9,7 milioane, iar pentru 2011 – 8,5 milioane de lei. Pe de altă parte, numai din afacerea cu lumânări produse la fabrica proprie, ar aduce anual în conturile Arhiepiscopiei, conform calculelor „Adevărul“, în jur de 25 de milioane de lei.

Cititi mai departe: http://adevarul.ro/locale/bacau/episcop-bogat-pomana-stat-intregeste-bacauanul-imperiul-financiar-mitropoliei-moldovei-bucovinei-1_53a080e70d133766a8a96d74/index.html

Lasati un raspuns