Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Lege noua pe morminte. Parlamentul anunta sanctiuni pentru cei care nu isi ingrijesc locul de veci

cimitirVot final in Parlament pentru Legea Cimitirelor, Crematoriilor si Serviciilor Funerare. Documentul prevede sanctiuni drastice pentru cei care nu isi ingrijesc mormintele.
Daca timp de 24 de luni, locurile concesionate NU sunt intretinute, administratorii cimitirelor au dreptul sa le confiste. Anularea actelor de concesiune nu sunt singurele prevederi deja contestate. Firmele de pompe funebre nu mai au voie sa-si faca reclama prin spitale.
Conform legii cimitirelor, administratorii pot retrage dreptul de folosinta a locului de veci in cazul in care acesta este parasit sau neingrijit de mai bine de 2 ani. E adevarat ca pana la aparitia normelor de aplicare, termenul de neingrijit poate avea mai multe semnificatii.Astfel, un cetatean care are o parcela de inhumare, in concesiune, se poate gandi ca neingrijit inseamna un mormant plin de buruieni sau un loc fara gard. Culmea e ca nici parlamentarii care au votat noul act normativ nu sunt foarte lamuriti.

Aceasta prevedere intra in contradictie cu un ordin al Ministerului Sanatatii care spune foarte clar ca osemintele pot fi deshumate doar dupa 7 ani de la deces. Iata cum vede un alt parlamentar aceasta operatiune.

Ciprian Nica, deputat PSD: “Avem o prevedere legala care s-a inspirat din datele si obiceiurile stramosesti, ca e dezgroparea crestineasca care se face la 7 ani de la deces. Chiar daca s-a schimabt titularul, noul proprietar are obligatia ca osemintele sa le spele, ma rog, nu maI stiu proceduri ca le-am vazut cand eram mic. Trebuie sa puna osemintele intr-un sac si sa le lase acolo in mormant”.

Discutia va capata alta nuanta atunci cand legea va trebui aplicata in cazul celor 200 de monumente istorice din Cimitiorul Bellu.

Documentul trimis spre promulgare face ordine printre firmele de pompe funebre. Acestea NU vor mai avea voie sa -si desfasoare activitatea in interiorul spitalelor. Este astfel spart un monopol care s-a creat in ultimii 5 ani.

Gabriela Lucutar, manger firma servicii funerare: “Ei isi iau direct castigurile, mai mult de atat, si asistentele sunt implicate, ii conduc pe clienti catre morga si de acolo se preia decedatul, spunandu-le ca daca nu iau de acolo din spital se vor desfasura foarte greu lucrurile”.

In plus, sustin patronii unora dintre firmele de pompe funebre, preturile practicate in spitale sunt si cu 40% mai mari.

http://stirileprotv.ro/stiri/social/lege-noua-pe-morminte-parlamentul-anunta-sanctiuni-pentru-cei-care-nu-isi-ingrijesc-locul-de-veci.html

Lasati un raspuns