Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

«Moaştele Sfântului Nicolae din Biserica Sfantul Gheorghe Nou sunt autentice!»

moaste-sf-nicolae-180Italienii au lansat, recent, o ipoteză care a pus pe jar Patriarhia Română. Potrivit unor informaţii apărute în presă şi susţinute de reprezentanţi ai Bisericii San Nicola din Bari, moaştele Sfântului Nicolae de la Biserica Sfântul Gheorghe Nou din Capitală nu ar fi originale. Reacţia Bisericii Ortodoxe Române nu a întârziat să apară.
”Moaştele Sfântului Ierarh Nicolae ( mâna dreaptă) au fost aduse la Bucureşti în anul 1600, când, potrivit documentelor istorice, voievodul Mihai Viteazul le-a dăruit Bisericii Sfantul Gheorghe Nou.Moaştele Sfântului Nicolae, făcătoare de minuni, sunt autentice, fapt demonstrat cu documente originale”, ne-a declarat parintele profesor doctor Emil Nedelea Cărămizaru, parohul lăcaşului de cult.

Moaştele Sfântului Ierarh Nicolae au fost aduse de cruciaţi în oraşul italian Bari în secolul al XI-lea şi aşezate de arhiepiscopul Nicolae al Veneţiei în două biserici construite la  Bari (1036) şi la Veneţia (1039). Părticele din  moaştele Sfântului Ierarh Nicolae au fost aduse la Bucureşti în 1600, când, potrivit documentelor istorice, voievodul Mihai Viteazul le-a primit în dar de la arhiepiscopul de Bari prin intermediul unui negustor bogat în semn de preţuire pentru lupta de apărare a creştinătăţii împotriva ofensivei otomane din acea vreme şi le-a oferit bisericii „Sfântul Gheorghe Nou” din Bucureşti unde se păstrează până astăzi.

Pe racla istorică se găseşte încrustat următorul text în limba slavonă “Dăruite de către Io Mihail Voievod şi Doamna Stanca şi fiul lor Io Necula Voievod în anul 7108 (1600 după calendarul actual), ispravnic fiind mitropolitul Eftimie”.

Menţionată de bizantinologul român Alexandru Elian, în lucrarea sa “Inscripţii Medievale ale României” din 1965, inscripţia poate fi văzută de toţi cei care vin să venereze sfintele moaşte ale Sfântului Ierarh Nicolae în această biserică din centrul Bucureştilor, ctitorie a Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu.

Ca atare, concluzia autorilor articolului că părticelele din moaştele Sfântului Ierarh Nicolae de la biserica Sfântul Gheorghe Nou din Bucureşti nu sunt autentice se bazează pe opinii personale recente şi ipoteze tendenţioase despre ce era posibil sau nu în secolul al XVI-lea în Occident, când de fapt pericolul otoman era o preocupare majoră pentru creştinătatea apuseană.

În ceea ce priveşte Ghidul Sfintelor Moaşte din bisericile şi mănăstirile din Patriarhia Română, acesta are ca scop prezentarea într-o lucrare unitară a informaţiilor despre Relicvele Sfinte existente în locaşurile de cult din România, inclusiv a numărului exact al acestora. În prezent, în eparhiile Patriarhiei Române se desfăşoară o activitate laborioasă de strângere a informaţiilor despre Sfintele Moaşte din bisericile şi mănăstirile ortodoxe din România potrivit recomandărilor Sfântului Sinod (provenienţă, documentul de autenticitate, descriere succintă, scurtă prezentare a vieţii sfântului etc).

După centralizarea tuturor informaţiilor, acestea vor fi analizate şi evaluate de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române înainte de a fi publicate în Ghidul Sfintelor Moaşte din bisericile şi mănăstirile din Patriarhia Română, lucrare binevenită pentru pelerinii români şi străini care doresc să viziteze locurile sfinte din ţara noastră.

http://www.libertatea.ro/detalii/articol/moastele-sfantului-nicolae-din-biserica-sfantul-gheorghe-nou-sunt-autentice-500051.html

Lasati un raspuns