Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Liturghie Panortodoxă la Melbourne

melbourne_panortodoxaLa Melbourne a fost oficiată sâmbătă, 19 iulie 2014, prima Sfântă Liturghie panortodoxă din Oceania, oficiată cu prilejul comemorării a 100 de ani de la debutul Primului Război Mondial.

Gazda acestei întâlniri de rugăciune a fost Arhiepiscopia Ortodoxă Greacă din Australia, Slujbele desfășurându-se în cadrul Sfintei Mănăstiri “Axion Estin” din Melbourne. Din cadrul soborului slujitor a făcut parte și Preasfințitul Părinte Mihail, Episcopul Ortodox Român al Australiei și Noii Zeelande. Alături de Preasfințitul Părinte Mihail s-au aflat: P.S. Ezekiel de Dervis și P.S. Iakovos de Militoupolis, Episcopi Vicari ai Arhiepiscopiei Grecești și P.S. Irinej Dobrijevic reprezentând Comunitatea Ortodoxă Sârbă. Ierarhilor li s-a alăturat și un important sobor de preoți și diaconi, reprezentând atât comunitățile menționate cât și Comunitatea Rusă și Antiohiană. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de către patru coruri, reprezentant pentru Comunitatea Românească fiind corul “Melos” al Catedralei “Sfinții Apostolii Petru și Pavel” din Melbourne, sub bagheta dirijorului Cătălin Ștefan.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, întreg soborul a participat la Slujba Parastasului, oficiat în memoria celor care și-au pierdut viața în Primul Război Mondial. Ierarhii au transmis mesaje de pace și au îndemnat poporul la rugăciune, smerenie și iubire pentru ca astfel de evenimente să nu mai aibă loc.

În continuare cei prezenți s-au îndreptat spre Monumentul Eroilor, ridicat în incinta Mănăstirii, unde tinerii în costume tradiționale au înălțat steagurile. S-a păstrat un moment de reculegere, iar apoi reprezentanții comunităților prezente și a autorităților militare australiene au depus coroane de flori, păstrând vie amintirea celor care s-au jertfit în acest cumplit război.

http://www.rgnpress.ro/rgn_14/index.php?option=com_content&view=article&id=14151:liturghie-panortodox-la-melbourne&catid=49:cultura–culte&Itemid=74

Lasati un raspuns