Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Marie Mare. CE NU AI VOIE SĂ FACI ÎN ACEASTĂ ZI

icoana-maicaVineri, 15 august, creştinii ortodocşi sărbătoresc Sfânta Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului. Este şi Ziua Marinei, dar şi zi liberă pentru cei care lucrează.
Adormirea Maicii Domnului, cunoscută popular ca Sfânta Maria Mare, Sântămăria sau Uspenia, celebrează ziua în care Fecioara Maria şi-a dat sfârşitul. În popor se spune că este ziua care desparte lunile călduroase de cele reci.
De asemenea, pe 15 august, este celebrată şi Ziua Marinei, deoarece Maica Domnului este ocrotitoarea marinarilor.

La malul mării, dar şi în oraşele dunărene sunt organizate ample serbări.
Iată câteva tradiţii şi obiceiuri:

Conform tradiţiei creştin-ortodoxe, femeile merg la biserică pentru a pomeni morţii şi a sfinţi vasele, mâncarea şi vinul pe care le vor da de pomană, apoi se duc la cimitir, pentru a tămâia mormintele rudelor.
De asemenea, în funcţie de zonă, oamenii ţin şi acum cont de obiceiurile şi de superstiţiile străvechi, considerând că astfel vor aduce în casele lor prosperitate, sănătate, linişte sufletească şi că vor ţine relele departe.
Se deschide un nou sezon de nunţi în biserică, până în noiembrie, când începe postul Crăciunului.
Se organizează târguri.
Se spune că e interzis să îţi tunzi părul şi să-l arunci, pentru că nu o să mai crească (bărbaţii pot chiar să şi chelească).

În perioada rămasă până la 8 septembrie, când e sărbătorită Sfânta Maria Mică, se lucrează intens la semănăturile de toamnă, pentru ca rodul să fie bogat.
Este ultima zi în care se mai pot aduna plante de leac.
Dacă în apropierea zilei Sfintei Maria înfloresc trandafirii, se zice că toamna va fi lungă.
Acum se angajează paznicii la vii.
Florile culese azi sunt puse la icoane şi se zice că au puteri tămăduitoare, că alină durerile şi că protejează de fulgere.
O altă datină spune că uşa trebuie ţinută deschisă, pentru ca Maica Domnului să poată intra în casă ca să aducă binecuvântare.
Dacă vor să nu fie loviţi de soartă, bărbaţii nu trebuie să se scalde în apele curgătoare.
Se spune, conform tradiției populare, că această sărbătoare, a Sântămăriei, se ține mai ales pentru sănătate, pentru căsătorie, pentru naștere ușoară, cât și pentru vindecări.
Cei care poartă numele Fecioarei Maria își serbează ziua onomastică.

http://www.libertatea.ro/detalii/articol/adormirea-maicii-domnului-sfanta-marie-mare-ce-nu-ai-voie-sa-faci-superstitii-503378.html

Lasati un raspuns