Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Credit de… Doamne-ajută! Mitropolia Moldovei îşi împrumută angajaţii cu o dobândă-şoc

credit-biserica Perioada înfloritoare a creditelor cu buletinul a apus de mult, iar mai nou a răsărit împrumutul de… Doamne-ajută! Mai-marii Bisericii din Bucovina au în desfăşurare un sistem inedit de ajutorare a clericilor şi credincioşilor, care e însă, din păcate, doar cu circuit închis.
“Ingineria” financiară a fost pusă pe roate de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Specialişti în economie, colaboratori ai instituţiei, au înfiinţat o Casă de Ajutor Reciproc a Clericilor şi Mirenilor (n.r. – care nu aparţin clerului), de unde atât preoţii, cât şi credincioşii să poată lua împrumuturi în condiţii foarte avantajoase.Ideea nu s-a putut însă concretiza pentru toţi credincioşii, astfel că privilegiaţi au rămas doar apropiaţii bisericii. Pe lista împrumutaţilor a figurat, încă printre primii contractanţi, chiar Înalt Preasfinţitul Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
“La noi funcţionează acest sistem cu succes, şi am auzit că au dat drumul acum la ceva asemănător şi reprezentanţii Episcopiei Argeşului. În ceea ce ne priveşte însă, îi putem împrumuta doar pe angajaţii mitropoliei, la o dobândă mică, de numai 6%. Nu se merge pe profit, ci pe ajutorarea oamenilor”, a declarat, pentru Libertatea, preotul Constantin Sturzu, şeful Biroului de Presă al Arhiepiscopiei Iaşilor.

E nevoie de un fond personal

El a adăugat că aceia care apelează la credite trebuie să aibă deschis un fond personal, iar suma împrumutată să fie de cel mult trei ori mai mare decât cea depusă.

Marele avantaj al împrumuturilor pentru preoţi şi personalul auxiliar al arhiepiscopiei este că dobânda este “curată”, fără a se percepe nici un fel de comision.

Acest tip de ajutor poate fi comparat cu CAR-urile clasice, pentru salariaţi sau pensionari, la care dobânda variază între 4% şi 6%.

În ceea ce priveşte împrumutul la bancă, unde condiţiile de acordare sunt mult mai exigente, dobânzile variază între 8% şi 15%. Cele mai scumpe sunt instituţiile financiar nebancare, unde dobânzile pot depăşi 60%.

http://www.libertatea.ro/detalii/articol/mitropolia-moldovei-imprumuta-angajatii-dobanda-soc-507650.html

Lasati un raspuns