Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Sinceritatea fata de copii

sinceritatea-copiiTrebuie sa ne referim si la tema sinceritatii. Putini parinti sunt sinceri cu copiii lor. Fara sa se gandeasca cu seriozitate, fara sa ia in consideratie personalitatea aparte a copiilor, parintii le spun minciuni, mai mici sau mai mari. Chipurile, pe motiv ca nu inteleg, sau ca acestia nu trebuie sa afle anumite lucruri, gasesc de cuviinta ca trebuie sa-i amageasca pe copii.
Copiii, si cei mici si cei mari, si cei dragalasi si cei mai putin dragalasi, si cei bolnaviciosi si cei vioi trebuie sa se simta  cat de firesc si de liberi in casa, in fata tatalui si a mamei, incat sa poata spune, fara rezerve, tot ceea ce vor sa spuna.Copilul nu trebuie sa ajunga sa gandeasca astfel: „Sa spun sau sa nu spun aceasta? Daca spun ma va certa tata? Daca spun ma va bate mama?” Este posibil ca uneori, copilul sa aiba de spus lucruri importante, care daca nu sunt spuse raman in el, se incarca cu ele si-i vor crea stari dintre cele mai dificile pentru mai tarziu sau chiar pentru toata viata.

Cand copilul nu se simte liber in fata tatalui sau a mamei cum poate spune ce are de spus? Pentru copil este imperios necesar sa poata vorbi liber. Sa greseasca, sa exagereze, sa fabuleze! Este foarte important sa se poata exprima lejer. Tatal sau mama vor incerca, intr-o maniera delicata, sa-l indrepte, vor incerca sa reformuleze ceea ce a spus copilul, dar niciodata sa nu-i raspunda astfel incat, copilul sa se teama sa mai vorbeasca, sa se manifeste, sa se teama sa spuna ce ar fi vrut sa spuna.

Pentru ca vorbim despre folosirea minciunii de catre parinti in relatiile lor cu copiii, sa spunem si urmatorul lucru: cand copilul stie ca parintii nu-i spun totdeauna adevarul, ca promisiunile sau amenintarile sunt false – de exemplu „O sa chem politistul!” Daca nu urmeaza sa-l chemi, de ce-l ameninti? – increderea copilului fata de parinti se clatina. Nu va intelege ca amenintarile sunt false? De ce sa nu i se spuna franc: „Stii, ma superi tare cu ceea ce faci!”

http://www.crestinortodox.ro/religie/sinceritatea-fata-copii-146022.html

Lasati un raspuns