20 de ani în slujba Credinței și Neamului Românesc din județele Covasna și Harghita
“Vă îndemn să nu urâţi, nu dezbinaţi, chiar dacă sunteţi liberi a face lucrul acesta, ci iubiţi, mângâiaţi, cercetaţi pe cei care sunt pe lângă frăţiile voastre în necazuri şi nevoi, a declarat Arhiepiscopul Ioan Selejan la liturghia de marcare a 20 ani de la înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei şi de la întronizarea sa ca Episcop al locului, transmite Romanian Global News.
“Binecuvântat să fie Dumnezeu că cei care şi-au pus nădejdea în noi, întâi bunul Dumnezeu şi apoi oamenii, am putut ţine până astăzi crucea pe această catedrală şi am pus atâtea cruci cu preoţii şi credincioşii pe bisericile şi mănăstirile din Episcopia noastră. Acesta este stindardul Bisericii, Sfânta Cruce, şi atâta timp cât pe aceste meleaguri va mai fi Sfânta Cruce pe sfintele noastre biserici româneşti va însemna că încă în acest pământ binecuvântat de aici din munţi bate o inimă de creştin ortodox român care se roagă lui Dumnezeu în graiul nostru dulce românesc”, a arătat IPS Ioan Selejan în predica ținută în Catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc.
La evenimentul desfășurat la Miercurea Ciuc au participat ministrul de externe Titus Corlăţean, ministrul apărării Mircea Dușa, Președintele Comisiei pentru Învățământ din Senatul României, senatorul Ecaterina Andronescu, secretarul general al Ministerului Apărării, Codrin Munteanu, prefectul de Covasna și subprefectul de Harghita, președintele executiv al Fundației Naționale pentru Românii de Pretutindeni (FNRP), Eugen Popescu, Directorul direcției românii din afara Țării a ICR, Radu Baltasiu, directorul Centrului European de Studii Covasna-Harghita CESCH), Ioan Lăcătușu, comandanți ai structurilor de forță din cele doua județe, profesori și cercetători din toată țara.
Niciun oficial maghiar al autorităților locale nu a participat la ceremonie.
Slujba a fost oficiată la catedrala episcopală din Miercurea Ciuc de arhiepiscopul Ioan, alături de un sobor de preoţi, în prezenţa a numeroşi credincioşi din cele două judeţe, printre care s-au aflat şi copii îmbrăcaţi în costume populare româneşti, care purtau drapelul naţional.
Cu această ocazie, a fost constituit primul ordin al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, intitulat “Crucea Munţilor”, care a fost conferit mai multor reprezentanţi ai vieţii publice din cele două judeţe sau unor personalităţi care au sprijinit Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei în cei 20 ani de la înfiinţare.
Printre cei distinşi cu ordinul ”Crucea Munţilor” se numără miniştrii Mircea Duşa şi Titus Corlăţean, magistratul Valer Dorneanu, de la Curtea Constituţională, senatorul Ecaterina Andronescu, secretarul general al Ministerului Apărării și fost prefect de Covasna, Codrin Munteanu, prefectul Covasnei, Marius Popică, subprefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei, președintele FNRP, Eugen Popescu, directorul CESCH, Ioan Lăcătușu.
La primirea distincţiei, președintele FNRP, Eugen Popescu a oferit IPS Ioan Selejean o diplomă de excelență din partea românilor de pretutindeni prezenți an de an la Universitatea de Vară de la Izvorul Mureșului și la Hramul Mânăstirii de la Izvorul Mureșului construită de IPS Ioan, denumită și “Mânăstirea Românilor de Pretutindeni”.
Într-o declarație de presă la ieșirea din Catedrala Episcopală, ministrul de externe Titus Corlățean a declarat că “este nevoie să sprijinim şi identitatea românească mai bine şi cu mai multă forţă şi înţelepciune. Este bine să încurajăm, în acelaşi timp, aşa cum Înalt Preasfinţitul a ştiut să o facă în toţi aceştia ani, să încurajeze buna înţelegere, convieţuirea şi respectul reciproc. Pentru că românii de aici, din Harghita şi Covasna, şi ei au drepturi, şi ei trebuie respectaţi, şi ei fac parte din ţara noastră mamă, România, care trebuie să rămână în continuare unitară, trebuie să rămână stabilă, cu pace şi înţelegere. Este şi un semnal de sprijin şi de întărire pentru românii de aici”, a declarat Titus Corlățean.