Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Românii se roagă în limba lor pe toate continentele

romaniOrtodoxia românească este prezentă pe tot întinsul globului pământesc. Pornind din America, trecând prin Europa, Africa, Australia şi Asia, până în îndepărtata Japonie, preoţii ortodocşi români săvârşesc Sfânta Liturghie în limba română şi îl mărturisesc pe Hristos. La finele anului 2013, diaspora ortodoxă română era cuprinsă în 13 eparhii deservite de aproximativ 860 de clerici.
Eparhia cu cel mai mare număr de români ortodocşi din diaspora este Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale şi Meridionale, păstorită de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Iosif. Pe întinsul mitropoliei, care cuprinde ţări precum Franţa, Elveţia, Belgia, Olanda, Regatul Unit al Marii Britanii, Irlanda, Islanda, Italia, Spania şi Portugalia, îl mărturisesc pe Hristos mai bine de jumătate dintre clericii români din diaspora.

Despre încercările misionare cu care se confruntă în această mitropolie ne-a vorbit IPS Mitropolit Iosif. „Specificul nostru este în primul rând trăirea credinţei într-un context de majoritate non-ortodoxă. Trăim într-o societate unde suntem minoritari, dacă în România suntem majoritari creştini ortodocşi, în toate ţările din lume în care trăim, ortodocşii sunt minoritari. Al doilea fapt al misiunii noastre este transmiterea credinţei copiilor în acest context şi menţinerea credinţei în rândul tinerilor care s-au depărtat de Biserică la vârsta adolescenţei. Al treilea ar fi mărturia credinţei ortodoxe în contextul trăirii credinţei ca minoritari. Apoi dialogul cu ceilalţi creştini, pentru că suntem obligaţi să dialogăm cu ceilalţi creştini, fiind minoritari.” Contextul legislativ în care trăiesc ortodocşii, uneori concepţia de viaţă şi teologia ortodoxă nu acceptă unele aspecte ale legislaţiei în curs din ţările în care trăiesc românii, cum ar fi cele legate de eutanasie, de căsătoriile între persoane de acelaşi gen şi apoi în ceea ce priveşte căsătoriile mixte.

http://www.rgnpress.ro/rgn_14/index.php?option=com_content&view=article&id=14852:romanii-se-roag-in-limba-lor-pe-toate-continentele-&catid=49:cultura–culte&Itemid=74

Lasati un raspuns