Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Oraşul morţilor vii

cimitir-manila-filipine-02-180Imensul cimitir public din nordul Manilei se întinde pe o suprafaţă de peste 54 de hectare. Însă spre deosebire de marea majoritate a cimitirelor din lume, acesta este unul cu adevărat neobişnuit. Nu degajă atmosfera de pace şi linişte pe care o au în mod obişnuit cimitirele pe timpul zilei. Iar noaptea, acest cimitir aparte nu are deloc aura de groază şi încordare pe care o asociem aproape instinctiv acestor locuri. Cimitirul din Manila a devenit în schimb un loc plin de viaţă, unde la fiecare pas se găteşte în aer liber, găinile, cocoşii şi porcii mişună peste tot, iar mii de copii râd, aleargă şi se joacă zgomotos după cruci şi morminte.Cand moartea găzduieşte viaţa

Criza locuinţelor, lipsa spaţiului liber pentru construcţii şi în primul rând sărăcia cumplită au dus şi duc în zilele noastre la situaţii care mai de care mai bizare şi mai greu de acceptat. Aşa este şi cazul capitalei statului Filipine, metropola Manila, un loc unde găsirea unui loc de trai, chiar şi în condiţii mizere, a devenit o misiune aproape imposibilă.

Capitala Manila, sau Metro Manila cum este cunoscută în rândul locuitorilor ei, a devenit în prezent o metropolă expansivă, cu o populaţie ce a depăşit cifra de 12 milioane de locuitori. Şi numărul populaţiei creşte necontenit, chiar dacă marea majoritate a oamenilor de aici trăiesc în condiţii mizere, greu de imaginat.

Metro Manila este iată, un oraş imens care deţine titlul de cea de-a unsprezecea metropolă din lume şi cea de-a cincea aglomerare urbană, după numărul populaţiei. Metro Manila a devenit aşadar unul dintre cele mai dens populate oraşe din lume. Însă metropola este populată în număr covârşitor de oameni extrem de săraci, pentru care supravieţuirea de pe o zi pe alta, este un adevărat chin.

Peste 40% din numărul locuitorilor nu are acces la apă potabilă, fiind cu mult sub limita sărăciei aşa cum vedem noi această plagă în Europa. Astfel presaţi de lipsa locurilor de construcţie, precum şi de imposibilitatea de a-şi cumpăra locuri mai bune pentru case, o parte a populaţiei extrem de sărace din Manila s-a văzut nevoită să-şi îndrepte atenţia spre nişte locuri de trai în care niciun om nu s-ar duce de bunăvoie – cimitirele…

Cimitirul din nordul metropolei, cunoscut aici sub denumirile de Cemeterio del Norte sau Paang Bundok în dialectul tagalog vorbit în cea mai mare parte a Filipinelor, este cel mai mare cimitir din Metro Manila. Sumbrul loc este deţinut şi administrat de primăria din Manila.

Citeste mai mult: http://www.descopera.ro/cultura/13380066-orasul-mortilor-vii

Lasati un raspuns