Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Castelul Charlottenburg

charlottenburgÎţi taie răsuflarea de cum îi treci pragul…

Una din multiplele calităţi ale Berlinului este capacitatea sa miraculoasă de a se metamorfoza. Vorbim metaforic, fireşte, dar nu suntem departe nici de realitatea concretă, fizică, de zi cu zi, căci fiecare zonă a Berlinului, fiecare cartier, fiecare locşor are spiritul său personal şi este impregnat de  ADN-ul diversităţii.

Inimă de cartier

Nu departe de centrul tumultos al metropolei germane, însă dincolo de forfota specifică a acestuia, se află cartierul Charlottenburg,un cartier elegant, situat în fostul Berlin de Vest, care îşi trage numele de la  Castelul Charlottenburg, cel pe care îl adăposteşte în inima sa. Schloss Charlottenburg, după cum sună denumirea oficială a acestuia în limba germană, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă reşedinţă a dinastiei Hohenzollern în capitala Germaniei. O bijuterie arhitecturală, însoţită de o grădină în stil baroc, o oază de frumos, natură şi de aer curat – aşa ar putea fi descrisă în doar câteva cuvinte.

Trei secole de istorie

Castelul a fost gândit iniţial ca reşedinţă de vară pentru regina Sophie Charlotte, soţia principelui prusac Friedrich al III-lea; cea mai veche parte a construcției, realizată după planurile arhitectului J. Arnold Nering, datează din anii 1695–1699. În timpul domniei lui Friedrich al III-lea ca rege al Prusiei (1701-1713),  castelul s-a dezvoltat  spre o reşedinţă regală după modelul francez de la Versailles, urmând ca aripa nouă să fie adăugată la dorinţa regelui Friedrich cel Mare, între anii 1740–46. Ultima parte construită a fost teatrul regal, o prelungire a organjeriei, finisată după planurile lui Carl Gotthard Langhans  în anul 1791, la aproape 100 de ani de la începerea lucrărilor de construcţie a castelului. În timpul celui de-al doilea Război mondial, castelul a fost puternic bombardat, suferind daune majore, astfel că a fost nevoie de lucrări mari de restaurare, care au durat peste 20 de ani. 

O plimbare regală

Astăzi, Schloss Charlottenburg atrage anual mii de vizitatori din întreaga lume. În sălile sale maiestuos aranjate se pot vizita expoziţii de artă conţinând capodopere ale picturii europene. Printre altele, se poate admira aici şi una din cele mai mari colecţii ale picturii franceze din secolul al XVIII-lea, aflate în afara graniţelor Franţei. O plimbare pe aleile largi ale grădinii-parc din spatele castelului poate fi făcută în toate anotimpurile, independent de vizitarea interioarelor, şi fără a fi nevoie să se plătească o taxă de intrare. Astfel, pe lângă turiştii care se delectează aici cu aranjamente florale în stil „regal” sau cu fauna variată de pe lacurile castelului, mulţi berlinezi preferă să îşi petreacă zilele libere sau serile în acest loc deosebit, care parcă îţi taie răsuflarea prin frumuseţe şi prin sentimentul de armonie pe care ţi-l creează de fiecare dată când îi treci pragul.

Nu rataţi!

Alături de castelul Sanssouci, locuinţa de vară în stil rococo a regelui Friedrich cel Mare, (construit la Potsdam, în capitala landului Brandenburg, la o distanţă de numai 30 km de Berlin), Schloss Charlottenburg  reprezintă unul din punctele de atracţie majoră pe harta cultural-istorică a zonei Berlin-Brandenburg, pe care trebuie neapărat să îl vizitaţi cu proxima ocazie!

http://www.constiintaortodoxa.ro/component/content/article/2334.html

Lasati un raspuns