Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Cimitirele de sub oraş | Centrul Bucureştiului ascunde sute de schelete

schelete-universitate Cum se sapă mai adânc în centrul unuioraş din ţară, cum ies la iveală urme ale aşezărilor de altădată. Sau, mai nou, morminte, aşa cum s-a întâmplat recent la Iaşi. Şi sub Bucureşti există multe schelete.
Zilele trecute, în urma săpăturilor din curtea Catedralei Mitropolitane din Iaşi, s-au descoperit mai multe morminte datând de peste 400 de ani.
Aceeaşi situaţie s-a întâlnit şi în Constanţa, dar şi în Timişoara. Şi în Bucureşti există foarte multe cimitire sub oraş, în special în zona centrală, după cum susţin istoricii.
Carol I a mutat cimitirele

În 2010, când s-a săpat adânc pentru parcarea de la Universitate, a ieşit la iveală unul din cele mai mari cimitire. Peste 300 de schelete au fost descoperite de arheologii din cadrul Muzeului Municipiului Bucureşti. Ele fuseseră înmormântate în cimitirul Bisericii Sf. Sava.

“Toate bisericile aveau în jur un cimitir.În secolul al XIX-lea, după ce Carol I a venit la tron, pentru a rezolva o problemă de igienă socială, a hotărât să mute în afara oraşului cimitirele, care deveniseră neîncăpătoare”, ne-a spus istoricul Adrian Majuru (foto), directorul Muzeului Municipiului Bucureşti.

Săpăturile din ultimii 7 ani, coordonate de specialişti din Muzeul Bucureşti în colaborare cu cei de la Institutul de Arheologie Vasile Pârvan, au scos peste 200 de morminte în zona Bisericii Sf. Dumitru din centrul istoric, şi peste 60 de schelete acolo unde ar fi fost odată Biserica Grecilor (la capătul străzii Lipscani).

“Cum unele din bisericile vechi au dispărut şi cum atunci erau multe cruci din lemn, nu putem şti cu aproximaţie numărul mormintelor ”, ne-a spus arheologul Raluca Popescu.

Cert e că există încă multe morminte în centrul Capitalei care nu au fost scoase la suprafaţă.

Mai mult: http://www.libertatea.ro/detalii/articol/cimitirele-de-sub-oras-513258.html

Lasati un raspuns