Legiunea Arhanghelul Mihail
Legiunea Arhanghelul Mihail a fost o mişcare naţionalistă din România. Doctrina sa se baza pe credinţa în Dumnezeu, Neam şi Ţară. Scopul lor era reînnoirea spirituală şi morală, şi crearea unui om nou. Ei doreau modificarea structurii spirituale umane cu scopul de a-l face o persoană mai bună, mai inteligentă şi mai cinstită[1].
Legiunea Arhanghelului Mihail a fost creată de către Corneliu Zelea Codreanu pe 24 iulie 1927 şi condusă de el însuşi până la asasinarea sa în 1938. În decursul timpului, Legiunea a avut mai multe nume din cauză că a fost de mai multe ori abuziv interzisă. A mai fost cunoscută şi sub numele de Mişcarea Legionară, iar membrii săi îsi spuneau legionari. Străinii şi presa au cunoscut-o sub numele de Garda de Fier. În alegeri a mai participat şi sub numele de Totul Pentru Ţară[2]. În martie 1930 Codreanu a decis să lanseze o nouă organizaţie naţională cu scopul de a combate propaganda comunistă din Basarabia. În acest sens a pus bazele Garzii de Fier ca o organizaţie ce conţinea “Legiunea Arhanghelul Mihail precum şi alte grupări de tineri care nu erau afiliate la niciun partid politic“[3].
Mişcarea Legionară a fost diferită de partidele fasciste. Istoricul liberal Neagu Djuvara spune următoarele:”Mai întâi, să nu credeţi, cum spun adversarii Mişcării Legionare, că a fost o copie a nazismului sau a fascismului. Mişcarea Legionară a fost o mişcare autohtonă, născută din grupări studenţeşti anticomuniste”[4]. În timp ce Nae Ionescu a caracterizat Mişcarea Legionară ca fiind o expresie politică a ortodoxismului românesc.
Deoarece importanţa Mişcării Legionare crescuse foarte mult, pe data de 11 ianuarie 1931 Ion Mihalache a interzis-o, iar Codreanu a fost arestat. Însă în februarie justiţia a decis în favoarea lui Codreanu şi a organizaţiei sale. Pe 31 august 1931 în ciuda multelor obstacole, Corneliu Codreanu este proclamat deputat în judeţul Neamţ. Garda de Fier a fost dizolvată pentru a doua oară la 17 martie 1932 de guvernul Iorga-Argetoianu care a încălcat legea prin decizia luată. Imediat mulţi legionari au fost arestaţi. Chiar şi aşa tatăl lui Corneliu Codreanu, Ion Codreanu a devenit al doilea deputat legionar câştigând alegerile de la Tutova. (Pentru alegerile de la Tutova, Mişcarea a adoptat numele de “Gruparea Corneliu Zelea Codreanu”). În ziua de 17 iulie 1932 Garda de Fier a câştigat 70.000 de voturi obţinând 5 deputaţi în cadrul alegerilor generale. În anul următor pe 4 decembrie 1933 Corneliu Codreanu a distribuit un memorandum în care critica teroarea impusă de guvernarea liberală I.G. Duca împotriva Gărzii de Fier. Această teroare a culminat cu dizolvarea Garzii de Fier pe 10 decembrie 1933 de către I.G. Duca. Această a treia dizolvare a Gărzii de Fier a fost făcută cu scopul de a o împiedica să participe la alegeri. În jur de 18.000 de legionari au fost arestaţi şi închişi fără ca măcar nici să nu aibă mandate de arestare, iar alţii au fost asasinaţi. Ca o reacţie pentru interzicerea Gărzii de Fier, pe 29 decembrie 1933, premierul I.G. Duca a fost asasinat pe peronul gării Sinaia. Pe 20 martie 1935 Codreanu a creat partidul Totul Pentru Ţară. Oficial era preşedinte Generalul Gheorghe Cantacuzino dar partitul era condus de Codreanu. În 1936 pe 24 noiembrie un grup de 7 comandanţi legionari au plecat în Spania să lupte alături de naţionaliştii spanioli împotriva comunismului. Doi dintre ei Moţa and Marin au şi murit acolo. Creşterea simpatiei pentru legionari l-a determinat pe premierul Gheorghe Tătărăscu să ia noi măsuri împotriva Mişcării Legionare. Intre timp la 12 octombrie 1937 preşedinte al partidului devenise Gheorghe Clime. La alegerile generale din 20 decembrie 1937 Mişcarea Legionară a obţinut aproximativ 16% din voturi şi 66 de locuri în parlament în ciuda terorii organizate împotriva membrilor ei. Pe 21 februarie 1938 Codreanu a fost forţat de împrejurări să dizolve Totul Pentru Ţară şi să lichideze activitatea comercială dezvoltată de legionari pentru a nu intra în conflict cu autorităţile. Chiar şi aşa pe data de 30 martie 1938 Nicolae Iorga i-a intentat proces lui Codreanu pe baza unei scrisori. În acea scrisoare Codreanu denunţa atitudinea profesorului Nicolae Iorga ca fiind nedreaptă, spunându-i că “e necinstit sufleteşte”. În locul unui răspuns în scris Iorga i-a deschis un proces care a culminat cu închiderea şi asasinarea lui Codreanu. El a fost asasinat la 30 noiembrie 1938 împreună cu alţi 13 legionari de escorta de jandarmi care-i însoţea, la ordinul premierului Armand Călinescu[5] [6] [7].
Cititi nai multe: http://ro.metapedia.org/wiki/Legiunea_Arhanghelul_Mihail