Papa Francisc condamnă avortul şi eutanasia ca păcate împotriva lui Dumnezeu
17.11.2014, Vatican (Catholica) – Papa Francisc a spus unui grup de medici catolici că “joaca cu viaţa” prin avort şi eutanasie este un păcat, şi a subliniat că fiecare viaţă umană, indiferent de condiţie, este sacră. “Trăim într-un timp în care se fac experimente asupra vieţii. Dar experimente rele… ne jucăm cu viaţa”, a spus Papa în faţa unei audienţe de 4.000 de medici catolici reuniţi în Aula Paul al VI-lea din Vatican, în ziua de 15 noiembrie 2014. “Fiţi atenţi, deoarece este un păcat împotriva Creatorului: împotriva lui Dumnezeu Creatorul”. Papa Francisc a rostit un discurs înaintea membrilor Asociaţiei Medicilor Catolici Italieni, la a 70-a lor aniversare.A amintit că de multe ori în anii în care a fost preot a auzit oameni obiectând faţă de poziţia Bisericii pe probleme legate de viaţă, în mod specific întrebând de ce este Biserica împotriva avortului. Le răspundea celor care îl întrebau că Biserica nu este împotriva avortului pentru că este pur şi simplu o problemă religioasă sau filozofică, ci şi pentru că avortul “este o problemă ştiinţifică, deoarece este o viaţă umană şi nu este legal să iei o viaţă umană pentru a rezolva o problemă”. Deşi a auzit multe obiecţii, prin care se spunea că gândirea modernă a evoluat pe această problemă, Pontiful a subliniat că “în gândirea antică şi în gândirea modernă, cuvântul ‘a ucide’ înseamnă acelaşi lucru!”
“Acelaşi lucru este valabil şi pentru eutanasie”, a explicat el, observând că din cauza acestei “culturi a rebutului, este practicată o eutanasie ascunsă asupra bătrânilor”. Aceasta este ca şi cum i-ai spune lui Dumnezeu: “‘La sfârşitul vieţii fac ce vreau’. Este un păcat împotriva lui Dumnezeu. Gândiţi-vă bine la aceasta.” Convingerea că avortul este un ajutor pentru femei, că eutanasia este “un act de demnitate” sau că este “o realizare ştiinţifică a ‘produce’ un copil (care este) considerat un drept în loc să fie acceptat ca un dar” fac toate parte din înţelepciunea mondenă care oferă un fals sentiment de compasiune.
Aceasta duce la “folosirea vieţii umane drept cobai pentru a-i salva chipurile pe alţii”, a continuat Papa, spunând că dimpotrivă, Evanghelia oferă o adevărată imagine a compasiunii în figura bunului samaritean, care vede un om în suferinţă, îi este milă de el, se apropie şi oferă ajutor concret. Cu rapidul progres ştiinţific şi tehnologic de astăzi, posibilitatea vindecării fizice a crescut dramatic, a observat Papa. Dar capacitatea de a îngriji cu adevărat persoanele a mers aproape în direcţia opusă. Unele aspecte ale ştiinţei medicale “par a fi diminuat capacitatea de a îngriji persoana umană, în special când suferă, când este fragilă şi fără apărare”, a spus el, explicând că progresul ştiinţific şi medical poate să îmbunătăţească viaţa omului doar dacă se menţine temelia etică.
“Atenţia faţă de viaţa umană, în special faţă de cei în mari dificultăţi, adică bolnavi, bătrâni, copii, afectează în mod profund misiunea Bisericii”, a continuat Episcopul Romei, afirmând că adesea societatea modernă tinde să evalueze calitatea vieţii unui om după posibilităţile lui economice. Frecvent calitatea vieţii este măsurată după frumuseţea fizică şi după bunăstare, mai importantele dimensiuni interpersonală, spirituală şi religioasă fiind adesea uitate. “În realitate, în lumina credinţei şi a raţiunii drepte, viaţa umană este mereu sacră şi mereu ‘de calitate’”, a spus Pontiful.
“Nu există vreo viaţă umană mai sacră decât alta, aşa după cum nu există viaţă umană mai importantă calitativ decât alta strict în virtutea resurselor, drepturilor, oportunităţilor economice şi statutului social.” Papa Francisc le-a spus că, fiind medici catolici, este misiunea lor să susţină sacralitatea şi inviolabilitatea vieţii umane, care “trebuie iubită, apărată şi îngrijită”, prin cuvânt şi exemplu. I-a încurajat să colaboreze cu ceilalţi, inclusiv cu cei de alte religii, în promovarea demnităţii fiinţelor umane ca şi criteriu de bază în munca lor, şi să urmeze îndemnul Evangheliei de a iubi întotdeauna, în special atunci când există o nevoie specială.
“Misiunea voastră de medici vă pune zi de zi în contact cu multe forme de suferinţă”, a mai spus Sfântul Părinte, încurajându-i să îl imite pe Bunul Samaritean în îngrijirea bătrânilor, bolnavilor şi celor cu dizabilităţi. I-a îndemnat să rămână fideli Evangheliei vieţii şi să respecte viaţa ca dar, subliniindu-le că deciziile dificile care vor apărea uneori cer alegeri curajoase, care merg împotriva curentului. “Aşa au făcut membrii asociaţiei voastre în decursul celor 70 de ani de muncă meritorie”, a spus Pontiful, insistând ca medicii să continue să implementeze învăţătura Magisteriului în munca lor, cu încredere şi umilinţă.