Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Poltergeist, răzbunarea spiritelor tulburate!

poltergeistMarturii despre fantome şi naluci înfricoşatoare exista de când lumea! Din cele mai vechi timpuri, oamenii au crezut în existenţa spiritelor şi s-au temut de duhurile razbunatoare, venite din tarâmul morţilor. De ce sunt atât de convingatoare pâna şi azi, în era tehnologiei avansate, ramâne un mister…
În toamna anului 1995, primaria din Wem, un oraşel din nordul Angliei, a fost cuprinsa de flăcari. În timp ce pompierii se luptau cu focul, un fotograf amator a facut câteva poze zidurilor care se mai aflau în picioare. Într-una din ele, se vede clar silueta unei fetiţe cu boneta alba, care priveşte spre strada, în faţa fl acarilor. În timpul incendiului, nu se afl a nicio fetiţa în cladire şi nu au fost gasite victime.

Multa vreme, fotografia, considerata una dintre cele mai veridice din lume, a facut vâlva în presa. Toata lumea credea ca fotograful a surprins fantoma lui Jane Churm, o fetiţa care a stârnit un incendiu puternic în anul 1677, cu sute de victime, în care ea însaşi şi-a pierdut viaţa. Localnicilor le era teama ca Jane s-a întors sa se razbune pentru soarta nefericita de care a avut parte.

Povestea faimoasei fotografii avea sa fie demontata câţiva ani mai târziu, când imaginea fetiţei a fost gasita într-o vedere veche, realizata cu un secol în urma pe strazile oraşului. Trucajul a fost unul fara cusur, deşi autorul pozei a susţinut pâna în ultima clipa ca este reala.

Trucaje sau iluzii optice

Filmele şi pozele cu fantome, oricât de plastice şi reale ar parea, ajung în cele din urma sa fie luate în derâdere. Cele mai multe dintre ele se dovedesc a fi falsuri, trucaje reuşite, bune doar pentru micul ecran. Cu toate acestea, numeroasele marturii legate de fantome şi spirite razbunatoare au suscitat interesul cercetatorilor. Sunt prea mulţi cei care cred în lumea spiritelor şi care afirma hotarât fie ca au zarit o fantoma, fie ca au fost urmariţi de un duh razbunator. Apariţiile înfricoşatoare ar putea fi iluzii optice datorate undelor electromagnetice emise de stâlpii de înalta tensiune sau de unele aparate electrice din casa. Neurologul Michael Persinger, profesor la Universitatea din Ontario, studiaza aceasta posibilitate, dar nu a gasit dovezi înca. Psihologul Russel Dewey cauta alte cauze. El da vina pe starea de dezorientare pe care o avem când suntem treziţi brusc dintr-un somn profund. În aceasta stare de tranziţie, continuam sa vedem imagini tulburi din vise şi avem senzaţia ca ele se petrec în realitate. Subiectul ramâne controversat şi, probabil, cercetatorii vor ajunge cu greu la o concluzie.

Un caz documentat

În pofida argumentelor raţionale şi a nivelului de educaţie, mulţi oameni continua sa se teama de duhurile necurate. Fenomenele ciudate care se petrec în jurul lor, zgomote inexplicabile, lumini şi chipuri ameninţatoare de fum, au dus la apariţia fenomenului poltergeist. Termenul vine din limba germana, “polter” însemnând zgomot, iar geist, “fantoma, spirit”. Duhuri nevazute au capacitatea sa mute obiectele din loc, sa trânteasca uşile şi ferestrele, sa aprinda lumini din neant şi chiar sa loveasca puternic oamenii din calea lor. Este fenomenul cel mai violent şi cel mai temut din sfera paranormalului. Religia are o explicaţie şi susţine ca duhurile neîmpacate ale celor care şi-au pierdut viaţa în situaţii violente se întorc sa se razbune. Preoţii dau vina şi pe diavol, care pune stapânire pe sufl etele nevinovate, de obicei copii sau fete tinere. Oamenii de ştiinţa discrediteaza astfel de fenomene, deşi, în câteva situaţii, au existat martori de buna-credinţa.

Celebru este cazul Rosenheim, petrecut în cabinetul unui avocat, în vara anului 1967. Totul a început cu telefoanele care sunau simultan şi înregistrau zeci de convorbiri pe zi, fara sa le foloseasca nimeni. În schimb, preţul facturilor a crescut astronomic. Apoi, s-au dereglat neoanele şi copiatoarele, becurile explodau fara sa se arda siguranţele, chiar şi dupa ce au fost conectate la un grup electrogen securizat.

Toate aceste fenomene se petreceau numai în prezenţa tinerei secretare Anne Marie Scaberl şi s-au prelungit câteva luni, pâna când aceasta şi-a dat demisia. Dupa plecarea ei, fenomenele stranii au încetat brusc. Electricieni, fi zicieni, ingineri de telefonie au verifi cat de zeci de ori instalaţiile fara sa gaseasca defecţiuni tehnice. Hans Bender, cercetator la Institutul de Studii Paranormale din Freiburg, a urmarit îndeaproape cazul şi a ajuns la concluzia ca Anne Marie ar fi putut atrage inconştient un spirit de tip poltergeist din cauza nemulţumirilor pe care le avea la locul de munca.

Mai mult: http://www.libertatea.ro/detalii/articol/poltergeist-ce-este-514810.html

Lasati un raspuns