Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Valea Morţii. Unul din cele mai spectaculoase trasee din Bucegi s-a umplut de cruci!

valea-mortii Valea Caraiman sau Jepii Mici este poate cel mai spectaculos traseu din Munţii Bucegi. La mare căutare printre turişti, valea a devenit cimitir pentru mulţi dintre ei.
Valea Caraiman este un traseu ce porneşte de la baza muntelui, din staţiunea Buşteni, şi ajunge pe Platoul Bucegilor, la 2.200 de metri altitudine. Traseul, care se parcurge în trei ore şi jumătate, este foarte spectaculos, dar necesită şi multă atenţie, mai ales în partea superioară, din cauza stâncilor şi a potecilor înguste.
De-a lungul anilor, printre iubitorii de drumeţii au fost şi mulţi care s-au avântat fără a-şi evalua posibilităţile fizice, neavând un echipament adecvat sau fără a consulta starea vremii. Toţi aceşti factori au dus la accidentări, iar multe dintre ele s-au soldat cu pierderi de vieţi omeneşti.
Greşeli plătite cu viaţa

Aşa se face că acum traseul este înţesat de cruci, acestea amintind parcă trecătorului că, pe munte, orice greşeală poate fi plătită cu viaţa.

O operaţiune de salvare de mare amploare a avut loc în urmă cu exact şase ani, în noiembrie 2008, când doi tineri au pornit către Platoul Bucegilor, chiar dacă traseul era închis. Andrei Jora (foto) şi prietena lui au fost surprinşi de o avalanşă şi, în ciuda tuturor eforturilor, trupurile lor au fost recuperate abia după şase luni, când zăpada s-a topit.

“Traseul nu este neapărat cel mai periculos din Bucegi ca grad de dificultate, ci tocmai faptul că este accesibil pentru turişti este problema. Deoarece începe de la baza muntelui din Buşteni şi duce către Platoul Bucegi, oamenii pornesc în drumeţie pentru a evita aglomeraţia de la telecabină, însă puţini sunt cei care se informează înainte despre starea vremii, despre echipamentul care trebuie purtat”, este de părere Claudiu Vasilescu, de la Salvamont Buşteni. Potrivit acestuia, de-a lungul traseului sunt montate pe stânci aproape 100 de cruci şi plăcuţe funerare, ceea ce face ca Valea Caraiman să fie considerată de turişti şi “Valea Morţii”.

http://www.libertatea.ro/detalii/articol/valea-mortii-unul-din-cele-mai-spectaculoase-trasee-din-bucegi-umplut-cruci-515695.html

Lasati un raspuns