Papa Francisc: Să ascultăm Duhul fără să ne împotrivim
În după-amiaza zilei de sâmbătă, 29 noiembrie 2014, Papa Francisc a vizitat Catedrala romano-catolică a Duhului Sfânt, deschisă pentru cult în 1846. În curtea ei se află o statuie a Papei Benedict al XV-lea, înălţată în 1919, pe când trăia acest Pontif, pentru a-i mulţumi pentru eforturile în favoarea victimelor turce din primul război mondial. Ea poartă inscripţia: “Marelui Papă al ceasului tragic al omenirii, Benedict al XV-lea, binefăcătorul oamenilor, fără discriminare de naţionalitate sau religie, un semn de recunoştinţă din Orient”. În timpul pontificatului său, creştinii armeni au fost masacraţi în Imperiul Otoman, şi Papa Benedict al XV-lea şi-a folosit toate mijloacele aflate la dispoziţia lui – cuvinte, ajutor umanitar şi activitate diplomatică – pentru a se pune capăt măcelului.Papa Francisc a celebrat o Liturghie inter-rituală, cu rugăciuni în armeană, turcă, aramaică, italiană, franceză, engleză şi spaniolă, la care au participat Patriarhul ecumenic Bartolomeu I; Patriarhul siro-catolic Ignace III Youna; Vicarul apostolic patriarhal armean de Istanbul, Arhiepiscopul Aram Ateshian; Mitropolitul siro-ortodox de Istanbul, Filuksinos Yusf Cetin, şi alţi reprezentanţi din diferite confesiuni evanghelice. În Evanghelie, a explicat Papa Francisc, Isus se prezintă “ca izvorul din care să bea toţi cei însetaţi de mântuire, stânca din care Tatăl face să ţâşnească fluvii de apă vie pentru toţi cei care cred în El. Cu această profeţie, proclamată public la Ierusalim, Isus prevesteşte darul Duhului Sfânt pe care îl vor primi discipolii Săi după glorificarea Sa, adică moartea şi învierea Sa.”
“Duhul Sfânt este sufletul Bisericii. El dă viaţa, trezeşte diferitele carisme care îmbogăţesc poporul lui Dumnezeu şi, mai ales, creează unitatea dintre cei care cred: din mulţi face un singur trup, Trupul lui Cristos. Toată viaţa şi misiunea Bisericii depind de Duhul Sfânt; El realizează orice lucru.” Mărturisirea de credinţă, a subliniat Pontiful, “este posibilă numai pentru că este sugerată de Duhul Sfânt… Când noi ne rugăm, este pentru că Duhul Sfânt trezeşte în noi rugăciunea în inimă. Când frângem cercul egoismului nostru, ieşim din noi înşine şi ne apropiem de alţii pentru a-i întâlni, a-i asculta, a-i ajuta, Duhul lui Dumnezeu e cel care ne-a determinat la aceasta. Când descoperim în noi o necunoscută capacitate de a ierta, de a iubi pe cel care ne vrea binele, Duhul este cel care ne-a cuprins.”
“Numai Duhul Sfânt poate să trezească diversitatea, multiplicitatea şi, în acelaşi timp, să realizeze unitatea”, a arătat Sfântul Părinte. “Când noi suntem cei care vrem să facem diversitatea şi ne închidem în particularismele şi exclusivismele noastre, aducem diviziunea; şi când noi suntem cei care vrem să facem unitatea după planurile noastre umane, ajungem să aducem uniformitatea şi omologarea. Dacă în schimb ne lăsăm conduşi de Duhul Sfânt, bogăţia, varietatea, diversitatea nu devin niciodată conflict, pentru că El ne determină să trăim varietatea în comuniunea Bisericii.”
Papa Francisc a lansat Bisericilor un apel la a se lăsa conduse de Duhul Sfânt, “punându-se într-o atitudine de deschidere, de docilitate şi de ascultare”, recunoscând că “este prezentă mereu în noi ispita de a opune rezistenţă Duhului Sfânt, pentru că debusolează, zdruncină, determină Biserica să meargă înainte. Şi este întotdeauna mai uşor şi mai comod a rămâne pe propriile poziţii statice şi neschimbate. În realitate, Biserica se arată fidelă faţă de Duhul Sfânt în măsura în care nu are pretenţia de a-l reglementa şi de a-l domestici… atunci când lasă deoparte ispita de a se privi pe ea însăşi. Şi noi creştinii devenim discipoli misionari autentici, capabili să interpelăm conştiinţele, dacă abandonăm un stil defensiv pentru a ne lăsa conduşi de Duh. El este prospeţime, fantezie, noutate.”
“În drumul nostru de credinţă şi de viaţă fraternă, cu cât ne vom lăsa mai mult conduşi cu umilinţă de Duhul Sfânt, cu atât vom depăşi mai mult neînţelegerile, diviziunile şi controversele şi vom fi semn credibil de unitate şi de pace. Semn credibil că Domnul nostru a înviat, este viu.” “Cu această certitudine bucuroasă vă îmbrăţişez pe voi toţi, iubiţi fraţi şi surori”, a spus Pontiful, adresându-se pe rând celor prezenţi, aparţin diferitelor comunităţi şi diferitelor rituri din Biserica Catolică, dar şi reprezentanţilor altor culte “care au voit să se roage cu noi în timpul acestei celebrări. Le exprim recunoştinţa mea pentru acest gest fratern”. I-a adresat “un gând afectuos” şi Patriarhului armean apostolic Mesrob al II-lea, care nu a putut participa.
http://www.catholica.ro/2014/11/30/papa-francisc-sa-ascultam-duhul-fara-sa-ne-impotrivim/