Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Patimile SFÂNTULUI ANDREI, răstignit pe crucea în formă de X

andrei-180Atât Andrei, cât și tatăl său Iona și fratele său mai mare Simon (viitorul Apostol Petru) erau pescari. Betsaida înseamnă literal „Casa peștelui”. Numele are dublu sens: toponimic – „Orașul pescarilor” și mistic – „Casa Peștelui”, adică a lui Hristos (IHTUS = Iisus Hristos Theou Uios Sotir, adică Iisus Hristos Fiul lui Dumnezeu Mântuitorul, în grecește). Nu întâmplător, primii ucenici ai lui Hristos au fost originari din „Casa Peștelui”.
Deși iudeu, Andrei purta nume grecesc. Acesta provine de la „andros” – bărbat, viteaz. Andrei și fratele său Simon au fost mai întâi ucenici ai Sfântului Ioan Botezătorul.

CHEMAREA LUI ANDREI

Au ascultat predicile și îndemnurile sale la pocăință, în așteptarea Mântuitorului lumii. Terenul era pregătit. Sămânța a încolțit când Andrei a asistat la Botezul lui Iisus în Iordan și l-a văzut pe magistrul său smerindu-se și zicând: „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatele lumii!” Adică Cel nevinovat, care prin sacrificiul Său, va șterge păcatele oamenilor.

A doua zi, tot pe malul Iordanului, Ioan Botezătorul stătea împreună cu Andrei și Ioan (viitorul evanghelist). Văzându-L pe Iisus trecând, Ioan Botezătorul repetă: „Iată Mielul lui Dumnezeu!” Atunci cei doi ucenici se iau după Iisus, care-i întreabă: „Ce căutați?” Puțin fâstâciți, ei răspund cu o întrebare: „Învățătorule, unde locuiești?”. „Veniți și veți vedea!” Andrei și Ioan îl însoțesc pe Iisus până la locuința Sa și rămân la El peste noapte. Ce vor fi vorbit nu se spune în Evanghelii, dar efectul a fost răvășitor. Întors acasă, Andrei îl anunță pe fratele său: „L-am găsit pe Mesia”. După Ioan Botezătorul, Andrei este primul om care îl mărturisește pe Iisus ca Mântuitor. Și primul care intră în rândul Apostolilor. De aceea i se spune „Cel Dintâi Chemat”.

APOSTOLUL LUPILOR

După Patimile lui Iisus și Pogorârea Duhului Sfânt asupra Apostolilor, Sfântul Andrei va propovădui Evanghelia și pe pământurile ocupate de daco-geți. Între Dunăre și Marea Neagră (Scitia Minor), dar și peste Prut, în nordul Mării Negre. Pentru că dacilor li se spunea „daoi” în grecește (lupi), dar și pentru legătura lor mistică cu lupul (capul de lup era steagul lor), Sfântului Andrei i s-a mai spus Apostolul Lupilor.

Se pare că a locuit într-o peșteră care există și azi și se află la circa 4 kilometri de localitatea Ion Corvin, județul Constanța. În 1944, a fost transformată în biserică, care a fost însă distrusă de trupele sovietice. După 1989, biserica a fost refăcută și a devenit unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din România.

http://www.directproprietar.ro/Patimile-SFNTULUI-ANDREI–rstignit-pe-crucea-n-form-de-X

Lasati un raspuns