Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Rugăciune ecumenică la Patriarhia ecumenică

frabartre14După celebrarea Sfintei Liturghii în Catedrala Duhul Sfânt, Papa Francisc a mers la sediul Patriarhiei ecumenice din Fanar, centrul lumii ortodoxe. Biserica Ortodoxă are 300 de milioane de credincioşi, prezenţi în special în Europa de Est, precum şi pe coasta nord-estică a Mediteranei şi în Orientul Mijlociu. Constă din mai multe Biserici patriarhale, care au propria autonomie, dar sunt legate între ele prin credinţă.
Patriarhia ecumenică este “primus inter pares” raportat la celelalte Patriarhii ortodoxe, şi coordonează activităţile comune. Jurisdicţia eclezială include nu doar Istanbulul, ci şi patru Eparhii turce, Muntele Athos, Creta, Patmos şi Insulele Dodecanese şi, datorită fenomenului emigrării, Eparhii din Europa Centrală şi de Vest, din Americi, Pakistan şi Japonia. Este punctul de referinţă pentru credincioşii ortodocşi din teritoriile din toată lumea ce nu sunt sub jurisdicţia altor Patriarhii ortodoxe. Timp de secole sediul Patriarhiei a fost lângă Catedrala Hagia Sophia. După căderea Constantinopolului în 1453, sediul a fost transferat, din 1601, în cartierul Fanar. Patriarhul ecumenic actual este Preafericirea Sa Bartolomeu I, al cărui angajament pentru cooperarea inter-ortodoxă şi pentru dialogul ecumenic este binecunoscut, precum şi interesul pentru protejarea mediului, ceea ce i-a adus numele de “Patriarhul verde”.

Papa a fost primit în biserica patriarhală Sf. Gheorghe, unde a avut loc o slujbă ecumenică, în care amândoi s-au rugat pentru unitatea Bisericilor După discursul liderului ortodox a vorbit Papa Francisc. “Seara aduce mereu cu sine un sentiment amestecat de recunoştinţă pentru ziua trăită şi de încredinţare trepidantă în faţa nopţii care coboară. În această seară sufletul meu este plin de recunoştinţă faţă de Dumnezeu, care îmi dă harul să mă aflu aici să mă rog cu Sanctitatea Voastră şi cu această Biserică soră, la sfârşitul unei zile intense de vizită apostolică. În acelaşi timp, sufletul meu este în aşteptarea zilei în pe care din punct de vedere liturgic am început-o: sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, care este Fondatorul şi Patronul acestei Biserici. Prin cuvintele profetului Zaharia, Domnul ne-a dăruit încă o dată, în această rugăciune de seară, fundamentul care se află la baza îndreptării noastre între o zi de azi şi de mâine, stânca tare pe care putem să ne mişcăm paşii noştri cu bucurie şi cu speranţă. Acest fundament de stâncă este promisiunea Domnului: ‘Iată, Eu îmi salvez poporul din ţara de unde răsare şi din ţara de unde apune soarele… în adevăr şi dreptate’ (8,7.8).”

Episcopul Romei i-a mulţumit Patriarhului ecumenic “pentru fraterna Dvs primire”, explicând că izvorul bucuriei comune “nu este în noi, nu este în angajarea noastră şi în eforturile noastre, care trebuie să existe şi ele, ci este în încrederea comună în fidelitatea lui Dumnezeu, care pune temelia pentru reconstruirea templului Său care este Biserica […]. Acea pace şi acea bucurie pe care lumea nu le poate da, dar pe care Domul Isus le-a promis discipolilor Săi, şi le-a dăruit lor ca Înviat, în puterea Duhului Sfânt. Andrei şi Petru au ascultat această promisiune, au primit acest dar. Erau fraţi de sânge, dar întâlnirea cu Cristos i-a transformat în fraţi în credinţă şi în caritate. Şi în această seară fericită, în această rugăciune de ajun, aş vrea să spun mai ales: fraţi în speranţă – şi speranţa nu dezamăgeşte! Ce har, Sanctitate, să putem fi fraţi în speranţa Domnului Înviat! Ce har – şi ce responsabilitate – să putem merge împreună în această speranţă, sprijiniţi de mijlocirea sfinţilor fraţi apostoli Andrei şi Petru! Şi să ştim că această speranţă comună nu dezamăgeşte, pentru că nu este întemeiată pe noi şi pe sărmanele noastre puteri, ci pe fidelitatea lui Dumnezeu.”

La final Papa Francisc i-a cerut Patriarhului Bartolomeu o favoare: “să mă binecuvântaţi pe mine şi Biserica din Roma”. Cei doi au recitat apoi rugăciunea Tatăl nostru în limba latină şi au acordat binecuvântare, Papa în latină, iar Patriarhul în greacă, după care s-au retras la al doilea etaj, pentru o întâlnire privată.

http://www.catholica.ro/2014/11/30/rugaciune-ecumenica-la-patriarhia-ecumenica/

Lasati un raspuns