Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Creştinismul nu este un pericol pentru Europa

papa-ue Într-o zi cenuşie de marţi, 25 noiembrie 2014, Papa Francisc a făcut o vizită fulger (de fapt cea mai scurtă călătorie a unui Papă în afara Italiei) la Strasbourg, centrul nevralgic al Europei, unde a ţinut două discursuri de excepţie: la Parlamentul European şi în faţa Consiliului Europei. Vizita Papei este cu atât mai interesantă, cu cât Parlamentul European nu ezită să emită în ultima vreme numeroase decizii aflate în contradicţie cu morala creştină. Vizita înaltului prelat a fost anunţată cu surle şi trâmbiţe în mass-media franceză, multe canale de televiziune transmiţând în direct discursul pontifului. Am fost şi eu una dintre telespectatoare, curioasă să aud în premieră aforismele papale, chiar dacă ştiu că le voi regăsi curând în discursul teologilor şi în predicile preoţilor francezi. Pentru că da, în Franţa, seminţele moralizatoare ale Papei dau roade, multe dintre acţiunile actuale întreprinse de biserica catolică din hexagon fiind rezultatul îndemnurilor sale.

De ce mă bucur că a venit Papa la Strasbourg? Pentru că, de câţiva ani trăiesc într-o ţară, în Franţa, în care a fi creştin poate fi o provocare. Şi pentru tine şi pentru cei din jurul tău. Nu ştiu din ce motive, o mare parte a francezilor şi-au abandonat rădăcinile creştine lăsând un spaţiu imens altor confesiuni care, profitând de indiferenţa lor religioasă, au înălţat semiluni cu nemiluita, la ora actuală pe teritoriul francez fiind active nu mai puţin de 3.300 de moschei. Trăiesc într-o ţară în care dacă îndrăznesc să am o simplă părere despre cei diferiţi faţă de mine, risc să fiu acuzată de discriminare, rasism, xenofobie. Toate trei la pachet. Trăiesc într-o ţară în care la locul de muncă mi s-a spus să îmi port crucea (văzută ca şi accesoriu de altfel) cu discreţie. De ce? Pentru că în numele principiului neutralităţii şi al laicităţii, mai pe româneşte, crucea mea, oricât de mică ar fi, poate să deranjeze sau să nu fie pe placul persoanelor de alte confesiuni. Şi acum am un nod în gât, dar crucea tot o port la gât.

Citeste mai mult: http://adevarul.ro/international/europa/crestinismul-nu-pericol-europa-1_547747e4a0eb96501e2405a1/index.html

Lasati un raspuns