Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Papa Francisc: Bisericile nu sunt spaţii de afaceri

papa-copii-molestatiBisericile să nu devină niciodată spaţii de afaceri, căci mântuirea lui Isus a fost întotdeauna gratuită, a spus Papa Francisc în predica la Sfânta Liturghie celebrată vineri, 21 noiembrie 2014, în sărbătoarea Prezentării la Templu a Preasfintei Fecioare Maria. La audienţa generală de miercuri, 19 noiembrie, Pontiful a făcut un apel, amintind că pe 21 noiembrie se celebrează Ziua Pro Orantibus, dedicată comunităţilor religioase de clauzură. “Este o ocazie pentru a-i mulţumi Domnului pentru darul atâtor persoane care, în mănăstiri şi în schituri, se dedică lui Dumnezeu în tăcere şi în rugăciune activă, recunoscându-i acel primat care i se datorează doar Lui”, a spus Sfântul Părinte cu acea ocazie, îndemnându-i pe credincioşi să sprijine spiritual şi material persoanele care au ales viaţa de clauzură în mănăstiri şi schituri, citim pe situl Radio Vatican.

Liturghia zilei de 21 noiembrie a propus Evanghelia după Sfântul Luca în care Isus îi alungă pe negustori din Templu, pentru că “au transformat casa de rugăciune într-o peşteră de tâlhari”. Inspirându-se din acest fragment, Pontiful a atras atenţia asupra pericolului ca lumea să se scandalizeze atunci când, mergând la biserică, vede afişate liste de preţuri pentru botez, binecuvântări, intenţii pentru Sfânta Liturghie, poporul scandalizându-se în aceste situaţii. “Cu mult timp în urmă, pe când abia fusesem sfinţit preot, mă aflam cu un grup de studenţi. Printre ei era şi o pereche de logodnici care voiau să se căsătorească. S-au dus într-o parohie pentru a spune că voiau să se cunune în cadrul unei Sfinte Liturghii. Însă, secretarul parohial le-a spus că nu era posibil.”

“‘De ce’, au întrebat ei, ‘De ce să nu se poată, de vreme ce Conciliul recomandă să se facă cu Liturghie…’ ‘Nu, nu se poate’, a răspuns secretarul, ‘pentru că nu este posibilă o celebrare mai lungă de 20 de minute’. ‘Dar de ce?’, au insistat tinerii. ‘Pentru că suntem organizaţi în schimburi’. ‘Bine, noi vrem Sfântă Liturghie’, au continuat cei doi. ‘Atunci plătiţi două schimburi’, a fost concluzia secretarului parohial. Şi, pentru a se căsători cu Sfântă Liturghie au trebuit să plătească două schimburi. Acesta este păcatul scandalizării”. Pontiful a adăugat că se ştie ce le spune Isus celor care sunt cauză de scandal: “Mai bine să fie aruncaţi în mare”.

“Când cei din Biserică ce trebuie să se ocupe cu pastoraţia – fie în calitate de preoţi, de laici, sau de secretari parohiali – devin afacerişti, poporul se scandalizează. Iar noi suntem responsabili pentru aceasta. Inclusiv laicii. Cu toţii. Pentru că dacă eu văd că în parohia mea se întâmplă asemenea lucruri, trebuie să am curajul să-i spun parohului în faţă, [căci] lumea suferă din cauza unui astfel de scandal. Este curios un lucru: poporul lui Dumnezeu ştie să-şi ierte preoţii când au o slăbiciune, când alunecă pe calea păcatului… Însă există două lucruri pe care poporul lui Dumnezeu nu le poate ierta: un preot ataşat de bani şi un preot care se poartă urât cu oamenii. Nu reuşeşte să ierte. Este scandalos când Casa lui Dumnezeu devine un loc al afacerilor, ca în cazul acelei căsătorii, când biserica ajunsese să fie închiriată.”

Explicând fragmentul din Evanghelie ce istoriseşte despre Isus care-i dă afară pe negustori din Templu, Papa a explicat că nu este vorba despre mânia lui Isus ci despre “furia lui Dumnezeu şi despre zelul pentru Casa lui Dumnezeu”, deoarece nu se poate sluji la doi stăpâni, ci “sau este slujit Dumnezeu cel viu sau sunt slujiţi banii”. “Dar de ce este Isus furios pe bani, ce are cu banii? Pentru că mântuirea este gratuită, iar Isus ne aduce gratuitatea totală a iubirii lui Dumnezeu. Şi când Biserica sau bisericile devin afaceriste, unii ajung să creadă că mântuirea nu este chiar atât de gratuită. De aceea, Isus pune mâna pe bici şi face acest ‘rit de purificare’ în Templu. Astăzi se celebrează Prezentarea la Templu a Preasfintei Fecioare Maria… Fie ca Maica Domnului să ne înveţe pe noi toţi, pe noi parohii şi pe toţi cei cu responsabilităţi pastorale să menţinem curată Casa lui Dumnezeu şi să-i întâmpinăm cu iubire pe cei care vin, ca şi cum ar fi Preasfânta Fecioară Maria.”

http://www.catholica.ro/2014/11/21/papa-francisc-bisericile-nu-sunt-spatii-de-afaceri/

Lasati un raspuns