Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Preasfinţitul Macarie s-a aflat în mijlocul enoriaşilor din Stavanger şi Bergen împărţind cadouri copiilor

macarie_stavengerSfântul Ierarh Nicolae a fost cinstit și de românii de pe coasta de vest a Norvegiei. Preasfințitul Episcop Macarie al Europei de Nord s-a aflat în zilele de 5-6 decembrie 2014 în parohia românească din orașul norvegian Stavanger. În ajunul sărbătorii, Preasfințitul Macarie a săvârșit Privegherea, spovedind credincioșii care au venit la biserică pentru iertare și vindecare.
Sâmbătă 6 decembrie 2014, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Episcop Macarie, fiind înconjurat de preoții Cristian Silviu Comănescu, Andrei Marius Pop, Valeriu Dumitru Chiorbeja și diaconul Sorin Sîplăcan.Preasfințitul Macarie le-a vorbit credincioșilor despre Sfântul Ierarh Nicolae, dascăl al blândeții, bunătății, înfrânării, smereniei, înțelepciunii și milosteniei. Ierarhul a mai arătat că prin aceste virtuți cultivate de Sfântul Nicolae, întru mărturisirea dreaptei credinţe, acesta a primit de la Dumnezeu darul facerii de minuni. Deși nu a lăsat scrieri teologice, Biserica vede în Sfântul Nicolae, prin puterea modelului său, o personificare a păstorului, a mărturisitorului, a apărătorului, a protectorului și mijlocitorului ei. Sfântul Nicolae este unul dintre cei mai venerați sfinți ai Bisericii, fiind pomenit în ciclul săptămânal liturgic, în fiecare joi. Sfântul Ierarh Nicolae este cinstit pretutindeni, inclusiv de creștinii protestanți care deși au pierdut odată cu reforma cultul sfinților, Sfântul Nicolae continuă să fie cinstit, în această perioadă premergătoare Crăciunului. De pildă, luteranii scandinavi văd în Sfântul Nicolae întruchiparea dărniciei lui Dumnezeu care își trimite acum, la Crăciun, Fiul în lume, să se întrupeze spre a noastră mântuire, a mai arătat ierarhul românilor din Scandinavia.

Copiii din parohie au primit de la ierarhul slujitor mai multe daruri iar, în semn de mulțumire, au prezentat înaintea icoanei Sfântului Ierarh Nicolae, câteva colinde învățate la școala parohială.

La final, Preasfințitul Macarie a felicitat pe toți cei care poartă numele Sfântului Ierarh Nicolae, felicitând pe părintele paroh Cristian Silviu Comănescu și pe enoriași pentru misiunea rodnică de la Stavanger.

Sfânta Muceniță Filofteia de la Curtea de Argeș a fost cinstită și de românii de pe coasta de vest a Norvegiei, din parohia din orașul Bergen, ocrotită de Sfânta Muceniță Filofteia.

Duminică, 7 decembrie 2014 Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Episcop Macarie al Europei de Nord, fiind înconjurat de preoții Andrei Marius Pop, Cristian Silviu Comănescu, Valeriu Dumitru Chiorbeja și diaconul Sorin Sîplăcan.

Preasfințitul Macarie a tâlcuit Evanghelia acestei duminici, sfătuindu-i pe cei prezenți să țină aprinsă flacăra iubirii milostive prin ajutorarea celor aflați în necazuri și nevoi. În acest sens, i-a îndemnat pe enoriași să participe în continuare la colecta de bani, alimente, haine și medicamente care se organizează pentru cei săraci în fiecare Post al Crăciunului în Patriarhia Română. Amintindu-le preoților și credincioșilor de dărnicia Sfântului Ierarh Nicolae și a Sfintei Mucenițe Filofteia, ierarhul i-a îndemnat să urmeze pilduitoarea slujire a sfinților.

La finalul slujbei, Preasfințitul Macarie a împărțit daruri copiilor din parohie, în cinstea Sfântului Ierarh Nicolae, Dascălul dărniciei, dar și în cinstea Sfintei Mucenițe Filofteia, Ocrotitoarea parohiei din Bergen, copila care și-a dăruit celor săraci hrana și îmbrăcămintea apoi s-a dăruit pe ea însăși Mântuitorului Hristos, în iubire jertfelnică față de El și față de aproapele. Copiii au prezentat câteva colinde învățate la școala parohială.

Ierarhul a mulțumit celor prezenți pentru misiunea jertfelnică pe care o împlinesc purtând dorul de cer, de mântuire, felicitând pe părintele paroh Andrei Marius Pop la împlinirea a patru ani de când a fost hirotonit preot de chiriarhul său, chiar de sărbătoarea Sfintei Mucenițe Filofteia.

http://www.rgnpress.ro/rgn_14/index.php?option=com_content&view=article&id=15742:preasfinitul-macarie-s-a-aflat-in-mijlocul-enoriailor-din-stavanger-i-bergen-imprind-cadouri-copiilor&catid=49:cultura–culte&Itemid=74

Lasati un raspuns