Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

CADOUL postelectoral al Guvernului Ponta pentru Biserică

episcopia-180Prin hotărâre de guvern, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului a primit, gratuit, drept de proprietate pentru o construcţie de 1.494 metri pătraţi un teren de 3.104 metri pătraţi, Mănăstirea Polovragi din Gorj a devenit proprietară pe o construcţie de 72 metri pătraţi, iar parohia din Câmpina a primit în proprietate două construcţii în suprafaţă cumulată de 222 metri pătraţi şi un teren de 2.469 metri pătraţi.
În urmă cu o lună, agenţia MEDIAFAX a anunţat că pe agenda ultimei şedinţe de guvern dinaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale a fost inclus un proiect de hotărâre prin care Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului va primi gratuit de la Guvern, în proprietate, o serie de imobile ale statului pe care în prezent le are în administrare, prin Secretariatul de Stat pentru Culte.

Proiectul de act normativ a fost înregistrat la Guvern luni, 10 noiembrie, după ce la slujba din 8 noiembrie, conform imaginilor furnizate de presa locală, PS Iustin Sigheteanu, episcop vicar al Maramureşului şi Sătmarului, i-a îndemnat pe credincioşii din judeţele Satu Mare şi Maramureş, în faţa unor politicieni din coaliţia de guvernare, să se prezinte la urne şi să voteze în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale pe cel pe care l-a definit ca fiind “al nostru, un creştin ortodox, care îşi face semnul Sfintei Cruci”.

La finalul şedinţei de atunci, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Corneliu Calotă, a precizat, la solicitarea MEDIAFAX, că cele două proiecte au fost amânate pentru o dată ulterioară, deoarece sunt necesare “anumite evaluări”.

“S-au amânat, mai trebuie făcute nişte evaluări. S-a amânat pentru o dată ulterioară”, a spus Calotă.

Finanţări lunare pentru Biserică

În bugetul pe anul 2014, Guvernul a alocat 30 de milioane de lei pentru biserici. Ulterior, Executivul a deblocat din fondul de rezervă mult mai mulţi bani. O parte dintre hotărâri au venit şi ca urmare a vizitelor pe care mai marii Guvernului le-au făcut în diverse lăcaşe de cult.

Nu mai puţin de 20 de milioane de lei s-au alocat în luna octombrie, în plină campanie electorală. În 22 octombrie, Guvernul a suplimentat bugetul Secretariatului General al Guvernului, din Fondul de rezervă, cu 14 milioane lei. Banii au fost distribuiţi pentru finanţarea a 13 mânăstiri, catedrale şi centre eparhiale din judeţele Iaşi, Neamţ, Olt, Sibiu, Galaţi, Tulcea, Braşov şi Cluj – Napoca. Cu doar o săptămână înainte, în 15 octombrie, Guvernul a repartizat alte şase milioane de lei, din fondul de rezervă bugetară, pentru finanţarea a două catedrale din Madrid şi Barcelona, a Mânăstirii Lainici din judeţul Gorj şi a Catedralei Greco-Catolice din Cluj-Napoca.

În weekend-ul de după alocarea acestor bani, 18 – 19 octombrie, premierul Victor Ponta a făcut, în calitate de candidat la alegerile prezidenţiale, un turneu electoral printre românii din Diaspora, în Italia şi Spania. La Madrid a participat şi la o slujbă la biserică ortodoxă românească. La ieşirea din lăcaşul de cult, Victor Ponta a fost huiduit. În prima zi a campaniei electorale, Victor Ponta a efectuat o vizită şi la Mânăstirea Lainici, în Gorj, care ulterior a primit o finanţare în valoare de două milioane de lei.

Catedrala Greco-Catolică din Cluj-Napoca, care se află în construcţie din 1992, a primit o finanţare de un milion de lei în 15 octombrie de la Guvern. O săptămână mai târziu, vicepremierul Liviu Dragnea a asistat la o slujbă religioasă în capela din subsolul catedralei, oficiată de episcopul Florentin Crihălmeanu, şi a vizitat şantierul, însoţit de oficialităţi locale. Lucrările la Catedrala Greco-Catolică au început în 1992 şi au costat până în prezent 1,7 milioane de euro. Pentru ultima fază, care va fi finalizată în 2015, este nevoie de încă 355.000 de euro. Catedrala va avea o înălţime de 72 de metri şi o capacitate de 1.500 de persoane.

“Sprijinul pe care îl acordă Guvernul Bisericii Greco-Catolice este un mic gest reparatoriu şi apreciem contribuţia acestei biserici la menţinerea identităţii naţionale”, a afirmat atunci Liviu Dragnea.

La sfârşitul lunii august, Guvernul a mai deblocat din Fondul de rezervă al guvernului câte două milioane de lei pentru Mânăstirea Nicula, Centrul Eparhial Iaşi şi Mănăstirea Tismana. De Sfânta Maria, Victor Ponta Mânăstirea Nicula s-a numărat printre cele vizitate de Victor Ponta, care a mai mers, în aceeaşi zi, şi la mănăstirile Cacica şi Putna, din judeţul Suceava. Banii pentru Centrul Eparhial Iaşi au fost daţi la trei luni după ce mitropolitul Moldovei, Teofan, i-a cerut fonduri vicepremierului Liviu Dragnea în timpul unei vizite pe care acesta a făcut-o la începutul lunii iunie în Botoşani.

http://www.directproprietar.ro/CADOUL-postelectoral-al-Guvernului-Ponta-pentru-Biseric

Lasati un raspuns