Arhiepiscopul Munților, IPS Ioan, cerut de credincioși, întronizat de Patriarhul României ca Mitropolit al Banatului
Mitropolitul cerut de credincioșii Banatului, ÎPS Ioan Selejan, fostul arhiepiscop al Harghitei și Covasnei, a fost întronizat duminică la Timișoara, în fața a câtorva mii de credincioși veniți din toată Țara să asiste la ceremonial. Printre ei s-au aflat oameni veniți din județele Harghita și Covasna, monahi, credincioși în haine populare din întreaga Țară, dar și o delegație a românilor/vlahilor din Timoc și mulți credincioși care au fluturat zeci de drapele tricolore în momentele cheie ale evenimentului, transmite Romanian Global News.
Sfânta Liturghie şi slujba de întronizare au fost oficiate de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, împreună cu un sobor de ierarhi după cum urmează: Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfinţitul Părinte Lukian, Episcopul ortodox sârb al Ungariei şi administrator al Eparhiei ortodoxe sârbe din Timişoara, Preasfinţitul Părinte Sofronie,Episcopul ortodox român al Oradiei, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfinţitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfinţitul Părinte Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, Preasfinţitul Părinte Daniel, Episcopul Daciei Felix, Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei şi Preasfinţitul Părinte Emilian, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, scrie basilica .ro.
În cuvântul de învăţătură rostit după citirea Pericopei Evanghelice rânduită la Duminica după Naşterea Domnului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidenţiat învăţăturile ce reies din aceasta.
“Lectura evanghelică de astăzi subliniază că Dumnezeu prin îngerii Săi ajută pe oameni când aceştia sunt smeriţi şi singuri şi că Dreptul Iosif a fost binecuvântat de Dumnezeu să poarte grijă de copilul Iisus ca un tată adoptiv. De aici învăţăm că totdeauna copiii au nevoie atât de afecţiunea mamei cât şi de afecţiunea tatălui, chiar dacă tatăl este adoptiv. Nu era suficientă afecţiunea mamei. Prin aceasta Dumnezeu ne arată binecuvântarea Lui asupra familiei. După cum la început prin familie a intrat păcatul în lume întrucât Adam şi Eva formau prima familie umană tot aşa şi acum Mântuitorul lumii, noul Adam, vine în lume într-o familie ca să vindece lumea de păcatul neascultării de Dumnezeu şi de moartea despărţirii de El. Astăzi, familia creştină tradiţională este din ce în ce mai ameninţată, deoarece trăieşte într-o lume secularizată şi confuză din punct de vedere spiritual şi este confruntată adesea cu sărăcia, nesiguranţa zilei de mâine, şomajul, migraţia, instabilitatea şi dezorientarea”, a spus Preafericirea Sa.
Totodată, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a vorbit şi despre importanţa instituţiei familiei în societatea contemporană.
„Într-o vreme în care unii părinţi îşi abandonează copiii, iar unii copii uită de părinţii lor lumina Evangheliei lui Hristos ne arată că binecuvântarea lui Dumnezeu se manifestă acolo unde familia este unită şi luptă împotriva relelor şi primejdiilor din viaţa ei pentru a păstra şi cultiva darul sfânt al vieţii pământeşti dăruită de Dumnezeu spre a se pregăti în această viaţă pentru dobândirea vieţii veşnice cereşti. Aşadar, să ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos, Maicii Domnului şi tuturor sfinţilor să ocrotească familia, să ocrotească şi să înmulţească iubirea soţilor întreolaltă, iubirea copiilor faţă de părinţi şi a părinţilor faţă de copii ca toţi să simtă că Naşterea Mântuitorului Iisus Hristos este o binecuvântare pentru întreg neamul omenesc şi că în familia credincioasă se pregăteşte mântuirea omului”, a mai arătat Patriarhul României.
La final, Înaltpreasfinţitul Ioan, Mitropolitul Banatului a mulţumit lui Dumnezeu pentru binefacerile primite.
„Cu ziua de azi trec din Mitropolia Ardealului în cea a Banatului, dar rămân statornic în credinţa mea şi în dorinţa sinceră de a-I sluji lui Dumnezeu şi Bisericii neamului nostru românesc. Îi asigur de tot respectul meu pe toţi cei ce locuiesc în Banat chiar dacă sunt de un alt neam şi de o altă credinţă. Nădăjduiesc într-o bună colaborare spre binele tuturor celor ce locuiesc aici în acest binecuvântat pământ al Banatului. Întind o mână caldă şi prietenoasă fraţilor noştri aflaţi dincolo de frontiera de sud-vest a ţării şi îi asigur de dragostea şi de preţuirea mea. Las cuvânt de mângâiere preoţilor, cinului monahal şi credincioşilor din Eparhia munţilor pe care nu-i voi uita în rugăciunile mele. Dumnezeu să fie cu mine şi cu toţi cei ce astăzi îmi sunt încredinţaţi spre păstorire”, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa.
Noul Mitropolit al Banatului a subliniat că 2018 speră să găsească România așa cum era Țara la 1918.
La ceremonial au participat trei miniștri (Mircea Dușa, Ministrul Apărării, Sorin Grindeanu, ministrul Comunicațiilor, Sorin Câmpeanu, ministrul Educației, secretari de stat, senatori (între care și președintele PDL Vasile Blaga) și deputați, alături de oficialități locale și județene, reprezentanți ai armatei, jandarmeriei etc.
La ceremonia de întronizare a participat și o delegație a românilo/vlahilor din Timoc condusă de Părintele Bojan Alexandrovic, primul preot orthodox român din Timoc ( Serbia), care în cadrul evenimentului a dăruit o icoană a Sfântului Niceta de Remesiana noului Mitropolit al Banatului, acesta asigurându-l de întregul său sprijin.
În cadrul evenimentului Părintelele Boian a avut onoarea de a discuta cu Preafericirea Sa Patriarhul Daniel cu IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei, cu alți înalți ierarhi dar și cu Secretarul de stat pentru Culte, cu toții asigurând credincioșii Bisericii Ortodoxe Române din Timoc de tot sprijinul.
Întâlnirile au fost atent observate de consulul general al Serbiei de la Timișoara precum și de episcopul sârb de la Timișoara, PS Lucian.
Romanian Global News precizează că IPS Ioan Selejan s-a născut pe 16 noiembrie 1951 în localitatea Petrani, județul Bihor și a ocupat funcția de episcop al Covasnei și Harghitei (1994-2014), fiind al patrulea copil al familiei. A absolvit Liceul ‘Constantin Brâncuși’ din Oradea și Facultatea de Instalații și Automatizări din București. După patru ani de la terminarea studiilor universitare a mers la Mănăstirea gorjeană Lainici, unde a îmbrățișat viața de monah. A urmat cursurile Seminarului Teologic din Craiova, iar 1990 a absolvit Institutul Teologic de grad universitar din Sibiu. În același an este hirotonit ierodiancon la Mănăstirea Lainici și ieromonah la Tismana. Între anii 1990 și 1994 a fost stareț al Mănăstirii Lainici. Își continuă studiile teologice la Institutul Biblic din Ierusalim, unde a urmat două doctorate: unul în Studii Biblice și altul în Egiptologie și Orientalistică.
În anul 1994 a devenit arhimandrit și numit Superior al Așezămintelor Românești de la Ierusalim. Adunarea Națională Bisericească, în ședința din 11 ianuarie 1994, a hotărât înființarea Episcopiei Covasnei și Harghitei, iar părintele Ioan a fost ales episcop al acestei eparhii, pe 12 iulie a aceluiași an. Pentru tăria și curajul său mărturisitor în acest ținut, unde românii sunt minoritari, a fost ridicat la rangul de Arhiepiscop onorific.
A înființat și restaurat mai multe lăcașuri de cult, a înființat mai multe instituții culturale menite să susțină educația românilor și păstrarea tradițiilor.
Este unul dintre coorganizatorii celor 12 ediții ale Universității de Vară de la Izvorul Mureșului pentru românii de pretutindeni care reunește an de an reprezentanți ai comunităților românești din întreaga lume.
ÎPSS Ioan Selejan are și o bogată activitate editorială, publicând de-a lungul timpului sute articole și mai multe cărți. A participat la conferințe naționale sau internaționale și a reprezentat de mai multe ori Biserica Ortodoxă Română la întruniri internaționale. A primit numeroase premii și distincții, iar în 2001 i s-a conferit Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Comandor din partea Președintelui României pentru ‘slujirea cu cinste, evlavie și dragoste de oameni a Cuvântului lui Dumnezeu’.