Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Misterul cimitirului cu peste un milion de mumii

mumieAr fi putut să fie una din cele mai importante descoperiri arheologice ale anului 2014, dar totul s-a transformat într-un uriaş scandal. Echipa de arheologi care anunţase descoperirea unui cimitir egiptean cu peste un milion de mumii şi-a pierdut acum dreptul de a mai lucra la acest sit.
Descoperirea a fost anunţată recent de o echipă de cercetători de la Universitatea Brigham Young din Provo, Utah, care săpau de peste 30 de ani în situl arheologic Fag el-Gamous din Egipt.
Kerry Muhlestein, coordonatorul proiectului, a anunţat oficial, într-o lucrare prezentată la Study of Egyptian Antiquities Scholars Colloquium de la Toronto că a găsit aici un cimitir antic, unde sunt peste un milion de mumii.Mumiile datează din epoca romană şi bizantină, adică din secolele I-VII e.n. Desigur, doar o mie de mumii au fost dezgropate până acum, dar calculele făcute de arheologi  estimează că aici se află în total peste un milion de cadavre, cimitirul fiind unul uriaş, anunţase Kerry Muhlestein.

Mumii neobişnuite descoperite în necropolă

Nu doar dimensiunea cimitirului este surprinzătoare, ci şi multe din mumiile de aici. Spre deosebire de majoritatea mumiilor egiptene, acestea nu aparţin elitei, ci unor oamenii care au fost foarte săraci.

Pin urmare, mumificarea lor a fost simplă, naturală, ei neavând nici măcar sicrie. Puţina lor avere a fost îngropată cu ei, în gropi comune: bucăţi de pânză din in, sticlă sau încălţăminte, toate modeste, dar frumos lucrate.

Nimeni nu ştie însă de unde proveneau aceşti oameni, în apropiere fiind localităţi mici, unde nu puteau locui aşa de mulţi oameni.

Printre mumiile mai bizate găsite aici se numără un copil, un bărbat foarte înalt şi femei cu părul roşcat sau blond.

Copilul era probabil o fetiţă, care a murit la 18 luni şi a fost îngropată cu respect şi atenţie. Arheologii au găsit un colier la gâtul micuţei şi câte două brăţari la mâini, iar trupul ei fusese învelit într-o tunică.

Cea mai ciudată este mumia unui bărbat care avea peste 2 metri înălţime. Fiind foarte înalt, trupul lui a fost îndoit de la mijloc, pentru a încăpea în groapa făcută, spune Muhlestein.

Pe atunci, o asemenea înălţime era ceva foarte neobişnuit, mai ales având în vedere dieta modestă a egiptenilor din Antichitate.

Este posibil ca bărbatul să fi avut o boală provocată de un exces al hormonului de creştere, dar cercetările trebuie continuate pentru a se stabili exact de ce era aşa de înalt.

Citeste mai departe: http://www.descopera.ro/cultura/13741721-misterul-cimitirului-cu-peste-un-milion-de-mumii-galerie-foto

Lasati un raspuns